Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Wołowina zapiekana I
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maryna" data-source="post: 426029" data-attributes="member: 1215"><p>Przygotowanie: 30 minut</p><p>Gotowanie puree: około 25 minut </p><p>Zapiekanie: 25 minut</p><p></p><p>500 g posiekanej wołowiny</p><p>3 łyżki posiekanej celubi</p><p>2 łyżki smalcu ze skwarkami</p><p>1 szklanka sosu pomidorowego</p><p>1 łyżka zielonej pietruszki</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>szczypta tymianku</p><p>2 łyżki rodzynków</p><p></p><p>Puree:</p><p></p><p>1 kg ziemniaków</p><p>1 łyżka masła</p><p>pół szklanki mleka</p><p>sół, pieprz, gałka muszkatołowa</p><p>tarty ser</p><p>tarta bułka</p><p></p><p></p><p>Cebulę lekko zrumienić na smalcu, włożyć posiekaną wołowinę, przesmażyć na ostrym ogniu. Dodać sos pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dusić na wolnym ogniu ok.10 minut. Dodać rodzynki.</p><p>Tak przygotowane mięso włożyć do wysmarowanego masłem naczynia i przykryć puree z ziemniaków. Posypać tartym serem wymieszanym z tartą bułką.</p><p>Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 st na około 30 minut.</p><p>Potrawę podawać bardzo gorącą na obiad lub kolację z zielona sałatą przyprawioną czosnkiem.</p><p></p><p>Przygotowanie puree:</p><p></p><p>Ugotowane ziemniaki utłuc i przetrzeć przez specjalna maszynkę do puree, dodać masło i mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.</p><p></p><p>To już koniec książkowego przepisu. Ja dodam od siebie, że wołowinę po ostrym obsmażeniu a przed dodaniem sosu pomidorowego dusiłabym jeszcze jakiś czas podlawszy ją wodą aż do momentu nabrania pewności, że jest wystarczająco miękka. W tym czasie woda powinna odparować. To moje subiektywne odczucie ale nie znoszę twardej wołowiny a czas podany w przepisie wydaje sie być dość krótki. No, chyba, że to będzie polędwica.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maryna, post: 426029, member: 1215"] Przygotowanie: 30 minut Gotowanie puree: około 25 minut Zapiekanie: 25 minut 500 g posiekanej wołowiny 3 łyżki posiekanej celubi 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 szklanka sosu pomidorowego 1 łyżka zielonej pietruszki 1 ząbek czosnku szczypta tymianku 2 łyżki rodzynków Puree: 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła pół szklanki mleka sół, pieprz, gałka muszkatołowa tarty ser tarta bułka Cebulę lekko zrumienić na smalcu, włożyć posiekaną wołowinę, przesmażyć na ostrym ogniu. Dodać sos pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dusić na wolnym ogniu ok.10 minut. Dodać rodzynki. Tak przygotowane mięso włożyć do wysmarowanego masłem naczynia i przykryć puree z ziemniaków. Posypać tartym serem wymieszanym z tartą bułką. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 st na około 30 minut. Potrawę podawać bardzo gorącą na obiad lub kolację z zielona sałatą przyprawioną czosnkiem. Przygotowanie puree: Ugotowane ziemniaki utłuc i przetrzeć przez specjalna maszynkę do puree, dodać masło i mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać. To już koniec książkowego przepisu. Ja dodam od siebie, że wołowinę po ostrym obsmażeniu a przed dodaniem sosu pomidorowego dusiłabym jeszcze jakiś czas podlawszy ją wodą aż do momentu nabrania pewności, że jest wystarczająco miękka. W tym czasie woda powinna odparować. To moje subiektywne odczucie ale nie znoszę twardej wołowiny a czas podany w przepisie wydaje sie być dość krótki. No, chyba, że to będzie polędwica. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Wołowina zapiekana I
Top
Bottom