- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
nadzienie z http://www.leitesculinaria.com/recipes/coo...icken_roll.html
1 pierś kurza podwójna
1 jogurt gęsty, znakomity jest bakomy
2,5 łyżeczki posiekanego imbiru
1,5 łyżeczki posiekanego czosnku
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka kuminu (nie kminku!) zmielonego
1,5 lyżeczki oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
składniki marynaty wymieszać i wsadzic do niej na kilka godzin piersi
Smazyć na patelni grillowej, pod przykrywką, zeby sie w środku usmażyły. następnie pokroić w paski.
tortille smarować dressingiem jogurtowym lub majonezem, jelsi ktos lubi, na to kłaść liść jakiejś sałaty, a następnie kurczaka. Zawinąć
dressing:
jogurt wymieszany ze śmietaną + sól + pieprz + kumin + kilka liści mięty opcjonalnie.
tortille:
biale https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...ghlight=alforda
lub zielone -
200 g szpinaku ugotowac i zmiksowac na puree
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki grahamkowej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczko soku z limonki
łyżeczka kuminu
2 łyżki smalcu
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
wymalakserowac a wrazie, gdyby bylo za lepkie, lub nie uformowalo kuli sypnac maki lub dolac wody (bo to zalezy od stopnia odciekniecia szpnaku). Odstawić do lodówki na kilka godzin. Wałkować cienko.
17 marca: robiłam dziś z mrożonego szpinaku horteksu - też pyszne, choc na całą paczkę szpinaku trzeba dać oczywiście nieco więcej mąki.
Ze świezym szpinakiem jednak mniej ,,jadą" ...szpinakiem

1 pierś kurza podwójna
1 jogurt gęsty, znakomity jest bakomy
2,5 łyżeczki posiekanego imbiru
1,5 łyżeczki posiekanego czosnku
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka kuminu (nie kminku!) zmielonego
1,5 lyżeczki oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
składniki marynaty wymieszać i wsadzic do niej na kilka godzin piersi
Smazyć na patelni grillowej, pod przykrywką, zeby sie w środku usmażyły. następnie pokroić w paski.
tortille smarować dressingiem jogurtowym lub majonezem, jelsi ktos lubi, na to kłaść liść jakiejś sałaty, a następnie kurczaka. Zawinąć
dressing:
jogurt wymieszany ze śmietaną + sól + pieprz + kumin + kilka liści mięty opcjonalnie.
tortille:
biale https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...ghlight=alforda
lub zielone -
200 g szpinaku ugotowac i zmiksowac na puree
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki grahamkowej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczko soku z limonki
łyżeczka kuminu
2 łyżki smalcu
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
wymalakserowac a wrazie, gdyby bylo za lepkie, lub nie uformowalo kuli sypnac maki lub dolac wody (bo to zalezy od stopnia odciekniecia szpnaku). Odstawić do lodówki na kilka godzin. Wałkować cienko.
17 marca: robiłam dziś z mrożonego szpinaku horteksu - też pyszne, choc na całą paczkę szpinaku trzeba dać oczywiście nieco więcej mąki.
Ze świezym szpinakiem jednak mniej ,,jadą" ...szpinakiem

Ostatnią edycję dokonał moderator: