wrap z kurczakiem w marynacie indyjskiej*

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nadzienie z http://www.leitesculinaria.com/recipes/coo...icken_roll.html

img23580qm.jpg

1 pierś kurza podwójna
1 jogurt gęsty, znakomity jest bakomy
2,5 łyżeczki posiekanego imbiru
1,5 łyżeczki posiekanego czosnku
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka kuminu (nie kminku!) zmielonego
1,5 lyżeczki oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

składniki marynaty wymieszać i wsadzic do niej na kilka godzin piersi
Smazyć na patelni grillowej, pod przykrywką, zeby sie w środku usmażyły. następnie pokroić w paski.
tortille smarować dressingiem jogurtowym lub majonezem, jelsi ktos lubi, na to kłaść liść jakiejś sałaty, a następnie kurczaka. Zawinąć

dressing:
jogurt wymieszany ze śmietaną + sól + pieprz + kumin + kilka liści mięty opcjonalnie.

tortille:
biale https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...ghlight=alforda
lub zielone -
200 g szpinaku ugotowac i zmiksowac na puree
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki grahamkowej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczko soku z limonki
łyżeczka kuminu
2 łyżki smalcu
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli

wymalakserowac a wrazie, gdyby bylo za lepkie, lub nie uformowalo kuli sypnac maki lub dolac wody (bo to zalezy od stopnia odciekniecia szpnaku). Odstawić do lodówki na kilka godzin. Wałkować cienko.

17 marca: robiłam dziś z mrożonego szpinaku horteksu - też pyszne, choc na całą paczkę szpinaku trzeba dać oczywiście nieco więcej mąki.
Ze świezym szpinakiem jednak mniej ,,jadą" ...szpinakiem
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Meg

Member
Gru 11, 2005
370
0
0
Ale zdjęcie :mniam: :mniam:

Jaki w przybliżeniu ma smak kumin i czy można go dostać w "normalnym" sklepie? Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam żadnej potrawy z jego dodatkiem :oops:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Paula, ale na leites to nie jest TEN przepis, tam są kupne tortilel - a ta potrawa zyskuje wlasnie niesamowity smak dzieki szpinakowo-kuminowo-limonkowo- czosnkowym tortillom :!:

Meg - kumin kupilam w normalnym skleie, w Almie konkretnie. Nie można go moim zdaniem niczym zastapic - znacyz mozna, ale juz nei bedzie w daniu smaku kuminu tylko jakis inny - pewnie tez pyszny - ale juz nei bedzie tego orientalnego akcentu

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Paula, ale na leites to nie jest TEN przepis, tam są kupne tortilel - a ta potrawa zyskuje wlasnie niesamowity smak dzieki szpinakowo-kuminowo-limonkowo- czosnkowym tortillom
ah, ,to teraz rozumiem , bo ja tylko przelecialam przez link do leites i jak zwykle najpierw wybaluszylam oczy na ich zdjecie , potem na ogrom pozytywnych opinii i stwierdzilam ze jeszcze tego przepisu nie widzialam , co u mnie byloby dziwne bo ja bardzo wrap-owa jestem :lol: :lol:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
może u Was kupne tortille są smaczniejsze niż tu - te nasz jadą konserwantami błe :x - ale bajaderka piała, że po Waszej stronie oceanu można je kupić niepaczkowane, tylko swieże np w knajpach meksykanskich... - wtedy można sobie darować smażenie własnych

ale warto się zdecydwać - bo naprawde są pyszne - przyprawy są stąd - http://www.massala.com/breads-durangi.htm ale nie udało mi sie z tego przepisu zagnieść ciasta - wiec go zmieniłam i dodałam skłądniki tortilli Alforda

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
robiłam dziś z mrożonego szpinaku horteksu - też pyszne, choc na całą paczkę szpinaku trzeba dać oczywiście nieco więcej mąki

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
o rany, właśnie zobaczyłam, że soli zapomniałam wpisać do tortilli - mam nadzieję, że nikt się nie naciął na to :oops:

Trzkasia - cieszę się!!!! :cheers:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zrobiłam dzisiaj tego kurczaka i zrobiłam twistery
dance.gif
Baaardzo smakowity jest
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
! Z pewnością nie raz powtórzę!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy