- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Składniki (na 4 sztuki/8 połówek):
4 tortille/wrapy (u mnie pełnoziarniste)
1 szklanka tartego sera (u mnie grand gouda i trochę wędzonej goudy)
6 łyżeczek pesto (ja użyłam bazyliowo-pomidorowego)
4 duże plastry szynki lub trochę plastrów salami (moje salami miało ok. 4 cm średnicy, użyłam 7 plasterków na tortillę)
roszponka
Tortille lekko zwilżamy, smarujemy wierzch każdej z nich 1.5 łyżeczki pesto. Posypujemy po 1/4 szklanki sera, układamy plastry szynki lub salami. Tak przygotowane tortille wkładamy na 20-30 sekund do rozgrzanego piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Po wyjęciu z piekarnika/kuchenki układamy na wierzchu trochę roszponki, składamy dwa przeciwległe boki i ciasno rolujemy. Tak otrzymane ruloniki przekrawamy ukośnie na pół. Dół każdej części wrapa możemy owinąć folią aluminiową.

4 tortille/wrapy (u mnie pełnoziarniste)
1 szklanka tartego sera (u mnie grand gouda i trochę wędzonej goudy)
6 łyżeczek pesto (ja użyłam bazyliowo-pomidorowego)
4 duże plastry szynki lub trochę plastrów salami (moje salami miało ok. 4 cm średnicy, użyłam 7 plasterków na tortillę)
roszponka
Tortille lekko zwilżamy, smarujemy wierzch każdej z nich 1.5 łyżeczki pesto. Posypujemy po 1/4 szklanki sera, układamy plastry szynki lub salami. Tak przygotowane tortille wkładamy na 20-30 sekund do rozgrzanego piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Po wyjęciu z piekarnika/kuchenki układamy na wierzchu trochę roszponki, składamy dwa przeciwległe boki i ciasno rolujemy. Tak otrzymane ruloniki przekrawamy ukośnie na pół. Dół każdej części wrapa możemy owinąć folią aluminiową.
