Wykwintne ciasto czekoladowo rumowe

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Wykwintne ciasto czekoladowo rumowe

125 g gorzkiej czekolady
50 ml rumu
3 jajka
160 g cukru
150 g mąki
120 g margaryny
sól
1/2 opakowania proszku do pieczenia
100 g konfitur ananasowych
30 g kakao
50 g mielonych migdałów

Do przybrania:
marcepanowe kwiatki
wiórki czekoladowe
1/2 łyżeczki cukru pudru

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać rum i 100 g margaryny. Rozpuścić na parze, cięgle mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać migdały, mąkę, proszek do pieczenia i czekoladę, wymieszać na jednolitą masę. Białka lekko posolić, ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą. Formę wysmarować pozostałą margaryną, przełożyć ciasto. Piec przez ok. 45 min w temp. 180°C. Ciasto ostudzić, wyjąć z formy. Konfitury podgrzać w rondelku, posmarować wierzch i boki ciasta. Posypać kakaem, ozdobić wiórkami czekoladowymi i marcepanem Oprószyć cukrem pudrem. Ciasto odstawić w chłodne miejsce.