Yummy Chocolate Cookies

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
Znacie to uczucie: 'coś bym zjadła dobrego'?

Mnie nachodzi dość często
icon_smile.gif
Dziś przeglądałam niezwykle smakowitego bloga 'Cookie baker Lynn' i trafiłam na te ciacha.

Takie typowo amerykańskie, duże i plaskate- takie z bajki, z kreskówek!

Nie mogłam się powstrzymać i ruszyłam do kuchni.

Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę a dają wielką przyjemność kubkom smakowym, więc jeśli jeszcze nie śpicie warto je upiec
icon_smile.gif

Yummy Chocolate cookies
3276835805_9fd23d219f.jpg

Oryginalny przepis nieco zmieniłam

Składniki- na ok. 10 dużych ciastek

* 1,5 szklanki czekolady- dałam mleczną z bakaliami
* 1 łyżka masła
* 1/2 szklanki mąki
* 1 jajko
* 1/4 szklanka brązowego cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklankę czekolady (w przybliżeniu tabliczka) rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodać łyżkę masła i wymieszać do połączenia składników. Odstawić.
W misce ubić mikserem jajko z cukrem na białą, puszystą masę, obniżyć obroty miksera, wlać czekoladę zmieszaną z masłem, następnie wsypać mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać pół tabliczki (pół szklanki) czekolady połamanej na małe kawałeczki i wymieszać łyżką. Odstawić na 10 minut (masa musi lekko stężeć).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać masę (niepełna łyżka na ciastko), zachowując ok, 5 cm odstępy między ciastkami. Ciastek nie spłaszczać, same się 'rozleją'. Piec 13 minut.

Po upieczeniu ostudzić 5-10 minut zanim się za nie zabierzemy
icon_smile.gif

Polecam- mniam!
3276836005_52f737befd.jpg

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
jaxja @ 14 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=822893To może warto w przepisie tę ilość uściślic?
Więc jeszcze raz:
Składniki- na ok. 10 dużych ciastek

* 1,5 tabliczki czekolady- dałam mleczną z bakaliami
* 1 łyżka masła
* 1/2 szklanki mąki
* 1 jajko
* 1/4 szklanka brązowego cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodać łyżkę masła i wymieszać do połączenia składników. Odstawić.
W misce ubić mikserem jajko z cukrem na białą, puszystą masę, obniżyć obroty miksera, wlać czekoladę zmieszaną z masłem, następnie wsypać mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać pół tabliczki (pół szklanki) czekolady połamanej na małe kawałeczki i wymieszać łyżką. Odstawić na 10 minut (masa musi lekko stężeć).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać masę (niepełna łyżka na ciastko), zachowując ok, 5 cm odstępy między ciastkami. Ciastek nie spłaszczać, same się 'rozleją'. Piec 13 minut.

Po upieczeniu ostudzić 5-10 minut zanim się za nie zabierzemy
icon_smile.gif

Polecam- mniam!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy