-włoszczyzna
-ziemniaki-cebula
-mąka+ woda
-smalec ze skwarkami lub olej
-natka
-magi
-sól, pieprz
moja ulubiona zupa :
włoszczyzna , najlepiej młodą tzn. seler z nacią , wrzucic do garnka, zagotowac po ok 20-30 min. wrzucic marchewke w talarki, kilka ziemniaków w kostkę pokrojonych, przygotowac zacierki:mąka + woda, odrywając wrzucac do zupy (dośc duże kawałki ok 1/2 orzecha włoskiego) , gotowac chwilę, na koniec dodac do zupy cebulke, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na smalcu ze skwarkami -razem ze skwarkami(mozna na oleju, ale to juz nie to). Mocno popieprzyc, posolic, po rozlaniu na talerze dodac dużo natki i magi.
-ziemniaki-cebula
-mąka+ woda
-smalec ze skwarkami lub olej
-natka
-magi
-sól, pieprz
moja ulubiona zupa :
włoszczyzna , najlepiej młodą tzn. seler z nacią , wrzucic do garnka, zagotowac po ok 20-30 min. wrzucic marchewke w talarki, kilka ziemniaków w kostkę pokrojonych, przygotowac zacierki:mąka + woda, odrywając wrzucac do zupy (dośc duże kawałki ok 1/2 orzecha włoskiego) , gotowac chwilę, na koniec dodac do zupy cebulke, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na smalcu ze skwarkami -razem ze skwarkami(mozna na oleju, ale to juz nie to). Mocno popieprzyc, posolic, po rozlaniu na talerze dodac dużo natki i magi.