- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Zając Wielkanocny ....na zakwasie
1 szkl. zakwasu krotko- długoterminowego lub jakiegokolwiek
1,5 szkl. wody pół na pół z maślanką
4 szkl maki pszenno-zytniej (ja użyłam mieszanki chleba podhalańskiego, wiec nie dodawalam już soli, bo ona ja zawiera)
1 łyżka cukru ciemnego lub melasy
1 łyżka oleju
1 plaska łyżka soli
Wieczorem wymieszać szklankę zakwasu z 0,5 szkl letniej wody i 1 szkl maki. Pozostawić w cieple. Rano dodać do tej mieszanki 1 szkl maślanki pół na pół z woda, 1 łyżkę cukru, łyżkę oleju i ewent. łyżkę soli. Wymieszać dobrze i powoli dodawać pozostałe 3 szkl maki. Wyrabiać całość ok. 10 minut. Pozostawić na 30 minut. Potem jeszcze raz krotko wyrobić i przełożyć do foremek. Ja użyłam foremki - zająca, ale ta ilosc normalnie wystarcza na 2 keksowki wypełnione do polowy. Pozwolić mu wyrosnąć w cieple ok 30 - 40% . Reszta wyrośnie w piecu.
Piekarnik ustawić na 220 st C, piec 15 minut. Temperaturę obniżyć do 200 i piec jeszcze ok. 30 min aż będzie dobrze zrumieniony. W międzyczasie piekarnik psiknac woda, a pod koniec pieczenia zwilżyć skórkę chleba, żeby się ładnie święciła.
A oto on:
1 szkl. zakwasu krotko- długoterminowego lub jakiegokolwiek
1,5 szkl. wody pół na pół z maślanką
4 szkl maki pszenno-zytniej (ja użyłam mieszanki chleba podhalańskiego, wiec nie dodawalam już soli, bo ona ja zawiera)
1 łyżka cukru ciemnego lub melasy
1 łyżka oleju
1 plaska łyżka soli
Wieczorem wymieszać szklankę zakwasu z 0,5 szkl letniej wody i 1 szkl maki. Pozostawić w cieple. Rano dodać do tej mieszanki 1 szkl maślanki pół na pół z woda, 1 łyżkę cukru, łyżkę oleju i ewent. łyżkę soli. Wymieszać dobrze i powoli dodawać pozostałe 3 szkl maki. Wyrabiać całość ok. 10 minut. Pozostawić na 30 minut. Potem jeszcze raz krotko wyrobić i przełożyć do foremek. Ja użyłam foremki - zająca, ale ta ilosc normalnie wystarcza na 2 keksowki wypełnione do polowy. Pozwolić mu wyrosnąć w cieple ok 30 - 40% . Reszta wyrośnie w piecu.
Piekarnik ustawić na 220 st C, piec 15 minut. Temperaturę obniżyć do 200 i piec jeszcze ok. 30 min aż będzie dobrze zrumieniony. W międzyczasie piekarnik psiknac woda, a pod koniec pieczenia zwilżyć skórkę chleba, żeby się ładnie święciła.
A oto on:


Ostatnią edycję dokonał moderator: