Zalewajka czyli Prykiel z Lipnicy

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,272
2,854
113
Polecam bardzo szybką do zrobienia i smaczną zupę z dodatkiem zakwasu żurkowego z butelki.
Przepis znalazłam tutaj: http://trzecitalerz.blogspot.com/2020/03/prykiel-z-lipnicy-kuchnia-podkarpacka.html

prykiel czyli zalewajka.jpg

składniki:
6-8 ziemniaków
2 l wody
200 ml zakwasu żytniego na barszcz*
1 cebula
200 g wędzonego boczku
200 ml śmietany 18%

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy na pół miękko. Dolewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Śmietanę wlewamy do zupy i całość zagotowujemy.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niego posiekaną cebulę i chwilę razem smażymy.
Zupę doprawiamy do smaku solą i maścimy skwarkami z cebulą.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Dziękuję za wpisanie przepisu, zapowiada się pysznie. Mam ostatnio fazę na takie proste, regionalne zupy.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,272
2,854
113
Tak, jak napisałam w obiadowym użyłam żurku z butelki. Dokładnie takiego:
IMG_20241213_105136.jpg
ale jak miałabym inaczej nazwany, to też bym użyła.
 
  • Like
Reakcje: MarthaB
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy