- Lis 13, 2005
- 9,272
- 2,854
- 113
Polecam bardzo szybką do zrobienia i smaczną zupę z dodatkiem zakwasu żurkowego z butelki.
Przepis znalazłam tutaj: http://trzecitalerz.blogspot.com/2020/03/prykiel-z-lipnicy-kuchnia-podkarpacka.html
składniki:
6-8 ziemniaków
2 l wody
200 ml zakwasu żytniego na barszcz*
1 cebula
200 g wędzonego boczku
200 ml śmietany 18%
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy na pół miękko. Dolewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Śmietanę wlewamy do zupy i całość zagotowujemy.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niego posiekaną cebulę i chwilę razem smażymy.
Zupę doprawiamy do smaku solą i maścimy skwarkami z cebulą.
Przepis znalazłam tutaj: http://trzecitalerz.blogspot.com/2020/03/prykiel-z-lipnicy-kuchnia-podkarpacka.html

składniki:
6-8 ziemniaków
2 l wody
200 ml zakwasu żytniego na barszcz*
1 cebula
200 g wędzonego boczku
200 ml śmietany 18%
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy na pół miękko. Dolewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Śmietanę wlewamy do zupy i całość zagotowujemy.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niego posiekaną cebulę i chwilę razem smażymy.
Zupę doprawiamy do smaku solą i maścimy skwarkami z cebulą.