Witam wszystkiech. Jestem nowym uzytkownikiem Forum. Widzę, że nie ma do tej pory przepisu na te jedną z prostych i bardzo smacznych zup. Udaje sie właściwie każdemu. Polecam.
Składniki na garnek około 6 litrów.
Ziemniaki - około 2,5 kg
Boczek - 0,5 kg
Zur - 0,5 litra
śmietana - 0,25 litra
Przyprawy: rozmaryn, bazylia, majeranek, czosnek, pieprz biały i czarny mielony, vegeta (łyżeczka), ziele angielskie, listek laurowy, jeden suszony grzybek
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć z niego skwarki. Ziemniaki obrać, umyc pokroić a kostkę. ZALAĆ (stad nazwa zupy) wrzącą wodą i gotować do miękkości. Po zalaniu dodać: skwarki( bez wytopionego tłuszczu) wszystkie przyprawy oprócz pieprzu (czosnek rozetrzec lub przecinąć). Uważajcie na sól - NIE SÓLCIE jeszcze - łyżeczka vegety wystarczy. Kiedy ziemniaki będą miękkie( czyli po uplywie ok. pół godziny) wlać żur i gotować jeszcze 10 minut. Następnie dodać zahartowaną śmietanę, TERAZ dosolic do smaku, wsypać czarny i biały pieprz i... podawać. ( Ja na koniec dodaję jeszcze ząbek roztartego czosnku - ale to juz zalezy od upodobań).
Smacznego!
Składniki na garnek około 6 litrów.
Ziemniaki - około 2,5 kg
Boczek - 0,5 kg
Zur - 0,5 litra
śmietana - 0,25 litra
Przyprawy: rozmaryn, bazylia, majeranek, czosnek, pieprz biały i czarny mielony, vegeta (łyżeczka), ziele angielskie, listek laurowy, jeden suszony grzybek
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć z niego skwarki. Ziemniaki obrać, umyc pokroić a kostkę. ZALAĆ (stad nazwa zupy) wrzącą wodą i gotować do miękkości. Po zalaniu dodać: skwarki( bez wytopionego tłuszczu) wszystkie przyprawy oprócz pieprzu (czosnek rozetrzec lub przecinąć). Uważajcie na sól - NIE SÓLCIE jeszcze - łyżeczka vegety wystarczy. Kiedy ziemniaki będą miękkie( czyli po uplywie ok. pół godziny) wlać żur i gotować jeszcze 10 minut. Następnie dodać zahartowaną śmietanę, TERAZ dosolic do smaku, wsypać czarny i biały pieprz i... podawać. ( Ja na koniec dodaję jeszcze ząbek roztartego czosnku - ale to juz zalezy od upodobań).
Smacznego!