Zalewajka

DeeS

Member
Mar 21, 2006
4
0
0
Witam wszystkiech. Jestem nowym uzytkownikiem Forum. Widzę, że nie ma do tej pory przepisu na te jedną z prostych i bardzo smacznych zup. Udaje sie właściwie każdemu. Polecam.

Składniki na garnek około 6 litrów.

Ziemniaki - około 2,5 kg
Boczek - 0,5 kg
Zur - 0,5 litra
śmietana - 0,25 litra
Przyprawy: rozmaryn, bazylia, majeranek, czosnek, pieprz biały i czarny mielony, vegeta (łyżeczka), ziele angielskie, listek laurowy, jeden suszony grzybek

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć z niego skwarki. Ziemniaki obrać, umyc pokroić a kostkę. ZALAĆ (stad nazwa zupy) wrzącą wodą i gotować do miękkości. Po zalaniu dodać: skwarki( bez wytopionego tłuszczu) wszystkie przyprawy oprócz pieprzu (czosnek rozetrzec lub przecinąć). Uważajcie na sól - NIE SÓLCIE jeszcze - łyżeczka vegety wystarczy. Kiedy ziemniaki będą miękkie( czyli po uplywie ok. pół godziny) wlać żur i gotować jeszcze 10 minut. Następnie dodać zahartowaną śmietanę, TERAZ dosolic do smaku, wsypać czarny i biały pieprz i... podawać. ( Ja na koniec dodaję jeszcze ząbek roztartego czosnku - ale to juz zalezy od upodobań).

Smacznego!

Daytona3

Member
Maj 16, 2006
1
0
0
Ja nauczyłam sie jej od teściowej jest bdb i bardzo zdrowa - polecam wszystkim, moze znaja pod inną nazwą. Ja robię na kiełbasce w kostkę i podaje z twardym jajkiem. :mniam:

Adria

Member
Gru 2, 2005
1,641
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy