Jeden z lepszych chlebow, jakie dotad upieklam. Wilgotny, sprezysty i mieciutki razowiec. Dlugo swiezy dzieki zakwasowi i zaparzonej mace.
Ilosc: 2 keksowki
1 i 2/3 szkl serwatki (od biedy moze byc woda )
2 i 2/3 szkl maki zytniej razowej
1/2 szkl zytniego zakwasu
1 lyzeczka suszonych drozdzy
1 lyzeczka soli
1 i 1/4 szkl maki pszennej
1 lyzeczka kminku
1 lyzeczka czarnuszki
maslo do wysmarowania foremek i platki zytnie (lub owsiane) do ich wysypania
Doprowadzic serwatke do wrzenia. Zalac nia polowe (1 i 1/3 szkl) maki zytniej i pozostawic do ostygniecia. Gdy bedzie letnie dodac zakwas i wymieszac. Mikstura po dodaniu zakwasu ma przypominac gesta owsianke. Zostawic w duzym pojemniku przykrytym sciereczka i zawinietym w kapielowy recznik w cieplym miejscu na 14-24 godz (im dluzej tym chleb bardziej kwaskowy).
Po tym czasie wlac miksture do maszyny do chleba i dodac pozostale skladniki w/g instrukcji. Wlaczyc program "Dough" w celu wyrobienia skladnikow.
Ciasto bedzie rzadsze niz typowe ciasto chlebowe (bardzo gesta ciagnaca sie papa, a w zadnym razie nie kula
).
Zaraz gdy maszyna skonczy wyrabiac przekladamy ciasto do 2 keksowek wysmarowanych maslem i wysypanych platkami (ciasto nie ma rosnac w maszynie, tylko od razu w foremkach !). Przykrywamy je szczelnie natluszczona folia plastikowa i pozwalamy wyrosnac do podwojenia objetosci (u mnie to zajelo ok. 1-1,5 godz). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Przed wlozeniem chleba lekko spryskujemy wnetrze piekarnika woda. Pieczemy 15 min w 200 stopniach, nastepnie obnizamy temperature do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok.1godz 15min. Wyjmujemy z foremek i pozwalamy mu calkowicie wystygnac - koniecznie, inaczej bedzie sie zle kroil!
Ilosc: 2 keksowki
1 i 2/3 szkl serwatki (od biedy moze byc woda )
2 i 2/3 szkl maki zytniej razowej
1/2 szkl zytniego zakwasu
1 lyzeczka suszonych drozdzy
1 lyzeczka soli
1 i 1/4 szkl maki pszennej
1 lyzeczka kminku
1 lyzeczka czarnuszki
maslo do wysmarowania foremek i platki zytnie (lub owsiane) do ich wysypania
Doprowadzic serwatke do wrzenia. Zalac nia polowe (1 i 1/3 szkl) maki zytniej i pozostawic do ostygniecia. Gdy bedzie letnie dodac zakwas i wymieszac. Mikstura po dodaniu zakwasu ma przypominac gesta owsianke. Zostawic w duzym pojemniku przykrytym sciereczka i zawinietym w kapielowy recznik w cieplym miejscu na 14-24 godz (im dluzej tym chleb bardziej kwaskowy).
Po tym czasie wlac miksture do maszyny do chleba i dodac pozostale skladniki w/g instrukcji. Wlaczyc program "Dough" w celu wyrobienia skladnikow.
Ciasto bedzie rzadsze niz typowe ciasto chlebowe (bardzo gesta ciagnaca sie papa, a w zadnym razie nie kula
Zaraz gdy maszyna skonczy wyrabiac przekladamy ciasto do 2 keksowek wysmarowanych maslem i wysypanych platkami (ciasto nie ma rosnac w maszynie, tylko od razu w foremkach !). Przykrywamy je szczelnie natluszczona folia plastikowa i pozwalamy wyrosnac do podwojenia objetosci (u mnie to zajelo ok. 1-1,5 godz). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Przed wlozeniem chleba lekko spryskujemy wnetrze piekarnika woda. Pieczemy 15 min w 200 stopniach, nastepnie obnizamy temperature do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok.1godz 15min. Wyjmujemy z foremek i pozwalamy mu calkowicie wystygnac - koniecznie, inaczej bedzie sie zle kroil!