ZAPIEKANA FASOLA
1/2 kg fasoli
1/2 szklanki oliwy z oliwek
4 pomidory
1 papryka (pokrojona w kosteczkę)
2 cebule
5 ząbków czosnku (pokrojonych w cienkie plasterki)
szklanka wody
PRZYPRAWY:
sól, 2 łyżki majeranku, pieprz czarny mielony,
papryka słodka mielona, 2 listki laurowe
1. Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dorzucamy: cebulę i pomidory pokrojone w plastry, czosnek i paprykę. Dusimy ok. 15 minut pod przykryciem - po czym doprawiamy powstały sos do smaku.
3. Fasolę odcedzamy. Wykładamy ją do naczynia żaroodpornego i polewamy wcześniej przyrządzonym sosem.
4. Posypujemy majerankiem i dorzucamy listki laurowe.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180*C przez ok. 60 minut - w trakcie często ją mieszając - po czym po upływie 30 minut pieczenia podlewamy jedną szklanką wody i dalej pieczemy.
1/2 kg fasoli
1/2 szklanki oliwy z oliwek
4 pomidory
1 papryka (pokrojona w kosteczkę)
2 cebule
5 ząbków czosnku (pokrojonych w cienkie plasterki)
szklanka wody
PRZYPRAWY:
sól, 2 łyżki majeranku, pieprz czarny mielony,
papryka słodka mielona, 2 listki laurowe
1. Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dorzucamy: cebulę i pomidory pokrojone w plastry, czosnek i paprykę. Dusimy ok. 15 minut pod przykryciem - po czym doprawiamy powstały sos do smaku.
3. Fasolę odcedzamy. Wykładamy ją do naczynia żaroodpornego i polewamy wcześniej przyrządzonym sosem.
4. Posypujemy majerankiem i dorzucamy listki laurowe.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180*C przez ok. 60 minut - w trakcie często ją mieszając - po czym po upływie 30 minut pieczenia podlewamy jedną szklanką wody i dalej pieczemy.


Ostatnią edycję dokonał moderator: