zapiekane babeczki kukurydziano-serowe

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
4
38
przepis znalazłam w broszurce "Pani domu poleca" -Zapiekane przysmaki

kukurydziano_serowa_009.jpg

podaję przepis na 6 porcji ( ja robiłam z 1/2 podanych składników, wyszły mi 2 babeczki zapiekane w kokilkach i 1 większa, tak chyba 0,5 l poj.)

40 dag tłustego , 3-krotnie mielonego twarogu ( ja miałam najzwyklejszy półtłusty twaróg)
1 szklanka kaszy kukurydzianej
1/2 l. mleka
2 jajka
10 dag cukru
6-6 łyżek mieszanych owoców kandyzowanych(wiśnie, ananas, papaja)- ja dałam kilka moreli i trochę żurawiny
op. cukru waniliowegop
łyżeczka skórki cytrynowej
1/2 laski wanilii ( dałam również 1/2 laski na połowę porcji)
masło do wysmarowania foremek

Owoce zalać ciepłą wodą (Ja zalałam dość mocno ciepłą
icon_wink.gif
)

Kaszę rozprowadzić połową zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z przekrojoną wzdłuż wanilią, wanilię wyjąć ( ja wyskrobałam z niej ziarenka i włożyłam je do mleka), do wrzącego mleka dodać kaszę. Cały czas mieszając gotować powoli do zgęstnienia (ok. 3 minut), ostudzić.
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru do białości, wymieszać z wystudzoną kaszą (moja była jeszcze lekko ciepła).

Ser zmiksować z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wymieszać z owocami.

Ubić pianę z białek na sztywno, delikatnie wymieszać z serem.

Foremki sufletowe ( ja jak pisałam wyżej wzięłam swoje kokilki) wysmarować masłem, na dnie położyć po krążku pergaminu.

Włożyć po2-3 łyżki kaszy na spód ( ja dawałam mniej, bo mniejsze foremki miałam), na to warstwę sera, na wierzch znów kaszę.

Wstawić w większym naczyniu z wodą do piekarnika nagrzanego 170-180st. piec ok 20 minut ( moje się piekły dłużej, bo wstawiłam do niezbyt nagrzanego piekarnika)

W czasie pieczenia rosną ( u mnie wyrosły ok 1 cm a po ostudzeniu opadły
icon_sad.gif
)

Jadłam na ciepło, bardzo mi smakowały, dziś na zimno, też OK, ale wczoraj były lepsze, więc myślę, że je podgrzeję sobie.

tu jest ta z kokilki, mniejsza ( a u góry postu zdjęcie większej babeczki):
kukurydziano_serowa_002.jpg

kukurydziano_serowa_007.jpg

Załączniki

• kukurydziano_serowa_002.jpg
    kukurydziano_serowa_002.jpg
    82 KB · Wyświetleń: 2
  • kukurydziano_serowa_007.jpg
    kukurydziano_serowa_007.jpg
    90.6 KB · Wyświetleń: 2
  • kukurydziano_serowa_009.jpg
    kukurydziano_serowa_009.jpg
    84.6 KB · Wyświetleń: 2

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy