- Wrz 23, 2004
- 10,261
- 4
- 38
przepis znalazłam w broszurce "Pani domu poleca" -Zapiekane przysmaki
podaję przepis na 6 porcji ( ja robiłam z 1/2 podanych składników, wyszły mi 2 babeczki zapiekane w kokilkach i 1 większa, tak chyba 0,5 l poj.)
40 dag tłustego , 3-krotnie mielonego twarogu ( ja miałam najzwyklejszy półtłusty twaróg)
1 szklanka kaszy kukurydzianej
1/2 l. mleka
2 jajka
10 dag cukru
6-6 łyżek mieszanych owoców kandyzowanych(wiśnie, ananas, papaja)- ja dałam kilka moreli i trochę żurawiny
op. cukru waniliowegop
łyżeczka skórki cytrynowej
1/2 laski wanilii ( dałam również 1/2 laski na połowę porcji)
masło do wysmarowania foremek
Owoce zalać ciepłą wodą (Ja zalałam dość mocno ciepłą
)
Kaszę rozprowadzić połową zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z przekrojoną wzdłuż wanilią, wanilię wyjąć ( ja wyskrobałam z niej ziarenka i włożyłam je do mleka), do wrzącego mleka dodać kaszę. Cały czas mieszając gotować powoli do zgęstnienia (ok. 3 minut), ostudzić.
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru do białości, wymieszać z wystudzoną kaszą (moja była jeszcze lekko ciepła).
Ser zmiksować z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wymieszać z owocami.
Ubić pianę z białek na sztywno, delikatnie wymieszać z serem.
Foremki sufletowe ( ja jak pisałam wyżej wzięłam swoje kokilki) wysmarować masłem, na dnie położyć po krążku pergaminu.
Włożyć po2-3 łyżki kaszy na spód ( ja dawałam mniej, bo mniejsze foremki miałam), na to warstwę sera, na wierzch znów kaszę.
Wstawić w większym naczyniu z wodą do piekarnika nagrzanego 170-180st. piec ok 20 minut ( moje się piekły dłużej, bo wstawiłam do niezbyt nagrzanego piekarnika)
W czasie pieczenia rosną ( u mnie wyrosły ok 1 cm a po ostudzeniu opadły
)
Jadłam na ciepło, bardzo mi smakowały, dziś na zimno, też OK, ale wczoraj były lepsze, więc myślę, że je podgrzeję sobie.
tu jest ta z kokilki, mniejsza ( a u góry postu zdjęcie większej babeczki):
podaję przepis na 6 porcji ( ja robiłam z 1/2 podanych składników, wyszły mi 2 babeczki zapiekane w kokilkach i 1 większa, tak chyba 0,5 l poj.)
40 dag tłustego , 3-krotnie mielonego twarogu ( ja miałam najzwyklejszy półtłusty twaróg)
1 szklanka kaszy kukurydzianej
1/2 l. mleka
2 jajka
10 dag cukru
6-6 łyżek mieszanych owoców kandyzowanych(wiśnie, ananas, papaja)- ja dałam kilka moreli i trochę żurawiny
op. cukru waniliowegop
łyżeczka skórki cytrynowej
1/2 laski wanilii ( dałam również 1/2 laski na połowę porcji)
masło do wysmarowania foremek
Owoce zalać ciepłą wodą (Ja zalałam dość mocno ciepłą
Kaszę rozprowadzić połową zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z przekrojoną wzdłuż wanilią, wanilię wyjąć ( ja wyskrobałam z niej ziarenka i włożyłam je do mleka), do wrzącego mleka dodać kaszę. Cały czas mieszając gotować powoli do zgęstnienia (ok. 3 minut), ostudzić.
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru do białości, wymieszać z wystudzoną kaszą (moja była jeszcze lekko ciepła).
Ser zmiksować z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wymieszać z owocami.
Ubić pianę z białek na sztywno, delikatnie wymieszać z serem.
Foremki sufletowe ( ja jak pisałam wyżej wzięłam swoje kokilki) wysmarować masłem, na dnie położyć po krążku pergaminu.
Włożyć po2-3 łyżki kaszy na spód ( ja dawałam mniej, bo mniejsze foremki miałam), na to warstwę sera, na wierzch znów kaszę.
Wstawić w większym naczyniu z wodą do piekarnika nagrzanego 170-180st. piec ok 20 minut ( moje się piekły dłużej, bo wstawiłam do niezbyt nagrzanego piekarnika)
W czasie pieczenia rosną ( u mnie wyrosły ok 1 cm a po ostudzeniu opadły
Jadłam na ciepło, bardzo mi smakowały, dziś na zimno, też OK, ale wczoraj były lepsze, więc myślę, że je podgrzeję sobie.
tu jest ta z kokilki, mniejsza ( a u góry postu zdjęcie większej babeczki):