- Lis 28, 2005
- 34,040
- 6,495
- 113
Zapiekane maliny z kruszonką i lodami
4 porcje
przepis Adama Chrząstowskiego:
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-...-kruszonka.html
Składniki:
300 g malin mrożonych
100 g maślanych herbatników
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 kostki masła
4 gałki lodów śmietankowych
Przygotowanie:
Maliny wyłożyć do sufleciarek, polać miodem i posypać cukrem waniliowym. Herbatniki pokruszyć i posypać nimi maliny. Na wierzch położyć kawałki masła i zapiec w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Przed podaniem na każdą porcję wyłożyć lody.
Moje uwagi:
Zrobiłam w ramach próby przed imprezą.
Miód krótko podgrzałam, aby był płynny.
Herbatniki ( w ilości na oko) wrzuciłam do woreczka i pokruszyłam wałkiem.
Masła dałam mniej, niż w przepisie - po plasterku na ramekina.
Zapiekałam 12 minut w 185 stopniach.
Jako ilustrację mogłabym Wam pokazać tylko wylizane miseczki, takie to było pyszne.
Polecam serdecznie - prosty, a wyśmienity deser.
EDIT:
Dodaję zdjęcie:

4 porcje
przepis Adama Chrząstowskiego:
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-...-kruszonka.html
Składniki:
300 g malin mrożonych
100 g maślanych herbatników
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 kostki masła
4 gałki lodów śmietankowych
Przygotowanie:
Maliny wyłożyć do sufleciarek, polać miodem i posypać cukrem waniliowym. Herbatniki pokruszyć i posypać nimi maliny. Na wierzch położyć kawałki masła i zapiec w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Przed podaniem na każdą porcję wyłożyć lody.
Moje uwagi:
Zrobiłam w ramach próby przed imprezą.
Miód krótko podgrzałam, aby był płynny.
Herbatniki ( w ilości na oko) wrzuciłam do woreczka i pokruszyłam wałkiem.
Masła dałam mniej, niż w przepisie - po plasterku na ramekina.
Zapiekałam 12 minut w 185 stopniach.
Jako ilustrację mogłabym Wam pokazać tylko wylizane miseczki, takie to było pyszne.
Polecam serdecznie - prosty, a wyśmienity deser.
EDIT:
Dodaję zdjęcie:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: