- Sty 18, 2009
- 12
- 0
- 0
Co prawda zapiekanka nie jest przepisem francuskim
lecz ze względy na ciasto wrzuciłem ją tutaj, najwyżej moderator niech przeniesie do kuchni PL
Składniki i dodatki:
Ciasto francuskie
Szynka 400 gr
Cebula 1,5 kg
Śmietana kremówka 200-250ml
Jajka 4 szt.
Ser (lazur niebieski) lub mozarella albo zwykły (według gustu) 400-450 gr
Przepis jest na jedną blachę
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze razem z papierem w które jest zawinięte
Cebulę pokroić w tzw. piórka, posolić-popieprzyć i poddusić na patelni
Cebulę po zdjęciu z patelni włożyć do durszlaka w celu zminimalizowania ilości płynów.
Po lekkim odsączeniu cebuli wykładamy ją ją na ciasto.
Kolejna warstwa to pokrojona szynka.
Ostatnia warstwa to ser, jako że żona lubi sery których ja nie lubię zrobiliśmy pół na pół
Kremówkę dokładnie wymieszać z jajkami.
Po czym wylewamy ją na blachę.
Pozostaje nam wrzucić do piekarnika i zapiekać około 30-40 min w temperaturze około 180 stopni
Pozdrawiam i życzę smacznego.



Składniki i dodatki:
Ciasto francuskie
Szynka 400 gr
Cebula 1,5 kg
Śmietana kremówka 200-250ml
Jajka 4 szt.
Ser (lazur niebieski) lub mozarella albo zwykły (według gustu) 400-450 gr
Przepis jest na jedną blachę
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze razem z papierem w które jest zawinięte

Cebulę pokroić w tzw. piórka, posolić-popieprzyć i poddusić na patelni

Cebulę po zdjęciu z patelni włożyć do durszlaka w celu zminimalizowania ilości płynów.
Po lekkim odsączeniu cebuli wykładamy ją ją na ciasto.

Kolejna warstwa to pokrojona szynka.

Ostatnia warstwa to ser, jako że żona lubi sery których ja nie lubię zrobiliśmy pół na pół


Kremówkę dokładnie wymieszać z jajkami.

Po czym wylewamy ją na blachę.

Pozostaje nam wrzucić do piekarnika i zapiekać około 30-40 min w temperaturze około 180 stopni


Pozdrawiam i życzę smacznego.