- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
Nie wiem czy to jest odpowiedni dział, ale nie jest to drogie danie więc zamieszczam:
7-8 ziemniaków
1-2 cebule
2 szklanki kaszy gryczanej ( suchej)
1/2 szklanki mleka lub śmietany
grzyby( mogą być pieczarki)-pokrojone w mniejsze kawałki
1/2 kg boczku ( może być pół na pół surowy i wędzony) a może być też słonina,tak ze 30 dag-pokrojone w słupki lub kostkę.
1-2 jajka
sól, pieprz
Ziemniaki i cebulę zetrzeć jak na placki. Dodać resztę składników, wymieszać dokładnie.Włożyć do naczynia żarodpornego wysmarowanego tłuszczem. Piec pod przykryciem ok. 2 godzin na małym ogniu, tak do 200 st.C Można podawać jako samodzielne danie lub z jakimś sosem, np. grzybowym lub np. ze zrazami. Pycha. Można sobie odsmażać na patelni. Duża to jest porcja.
7-8 ziemniaków
1-2 cebule
2 szklanki kaszy gryczanej ( suchej)
1/2 szklanki mleka lub śmietany
grzyby( mogą być pieczarki)-pokrojone w mniejsze kawałki
1/2 kg boczku ( może być pół na pół surowy i wędzony) a może być też słonina,tak ze 30 dag-pokrojone w słupki lub kostkę.
1-2 jajka
sól, pieprz
Ziemniaki i cebulę zetrzeć jak na placki. Dodać resztę składników, wymieszać dokładnie.Włożyć do naczynia żarodpornego wysmarowanego tłuszczem. Piec pod przykryciem ok. 2 godzin na małym ogniu, tak do 200 st.C Można podawać jako samodzielne danie lub z jakimś sosem, np. grzybowym lub np. ze zrazami. Pycha. Można sobie odsmażać na patelni. Duża to jest porcja.