- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Pomysł zaczerpnęłam z jakiejś kartki z kalendarza zdzieranego, zmieniłam po swojemu i wyszło całkiem dobre danie, w smaku podobne do gołąbków.
Średniej wielkości kapusta biała
ok. 0,5 kg mięsa mielonego
jajko
ok. 2 szkl. bulionu (z kostki może być)
pieprz, majeranek albo inne zioła, sól
cebula
ok.0,5 kg ugotowanych ziemniaków
pomidory(z puszki mogą być), trochę mąki na zagęszczenie sosu).
Kaputę rozdrobnić, ale na takie spore kawałki( ale mogą być całe liście, jak do gołąbków), obgotować w osolonej wodzie (dobrze jest grube nerwy odkroić). Mięso wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę, jajkiem, przyprawami i ok. 0,5 szklanki bulionu. Na czynie żaroodporne( najlepiej wysokie) wysmarować tłuszczem i ułożyć warstwami ziemniaki pokrojone w plastry, kapustę, masę mięsną aż do wyczerpania składników. Całość polać sosem pomidorowym przygotowanym z pomidorów zmiksowanych, bulionu i mąki, doprawionego do smaku. Można też każdą warstwę smarować sosem i resztą polać całość. Zapiekać pod przykryciem ok. 1 godziny. Można też zapiekać bez sosu, zalane tylko samym bulionem i posypane tartym żółtym serem.


Średniej wielkości kapusta biała
ok. 0,5 kg mięsa mielonego
jajko
ok. 2 szkl. bulionu (z kostki może być)
pieprz, majeranek albo inne zioła, sól
cebula
ok.0,5 kg ugotowanych ziemniaków
pomidory(z puszki mogą być), trochę mąki na zagęszczenie sosu).
Kaputę rozdrobnić, ale na takie spore kawałki( ale mogą być całe liście, jak do gołąbków), obgotować w osolonej wodzie (dobrze jest grube nerwy odkroić). Mięso wymieszać z cebulą pokrojoną w kostkę, jajkiem, przyprawami i ok. 0,5 szklanki bulionu. Na czynie żaroodporne( najlepiej wysokie) wysmarować tłuszczem i ułożyć warstwami ziemniaki pokrojone w plastry, kapustę, masę mięsną aż do wyczerpania składników. Całość polać sosem pomidorowym przygotowanym z pomidorów zmiksowanych, bulionu i mąki, doprawionego do smaku. Można też każdą warstwę smarować sosem i resztą polać całość. Zapiekać pod przykryciem ok. 1 godziny. Można też zapiekać bez sosu, zalane tylko samym bulionem i posypane tartym żółtym serem.