Witam,
dzisiaj przedstawiam przepis na pyszną zapiekankę mięsną z brokułami w sosie pomidorowym
Składniki:
0,5kg klopsików z mięsa mielonego (z przepisu Klopsiki mielone)
1 brokuł
Sos:
2 puszki pomidorów krojonych bez skórki (proszę sprawdzać skład czasami jest cukier)
czosnek
cebulka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
ew. cytryna lub słodzik do smaku
sól ziołowa lub pieprz dosmaku.
Serek wiejski 3% mały
Wykonanie:
Zaczynamy od sosu. Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Lekko poddusić w rondelku z odrobiną wody (łyżka lub dwie). Dodać pomidory z obu puszek oraz zioła prowansalskie. Pogotować na małym ogniu od momentu zawrzenia około 5-10 minut. Spróbować czy ilość ziół nam odpowiada, jeśli nie czuć smaku to dodać ziół. Pogotować, na koniec spróbować i doprawić cytryną, słodzikiem, solą, pieprzem. Sos ma być w smaku słodko-kwaśno-pikantny.
Na spód naczynia żaroodpornego wylać troszkę sosu (do zakrycia dna) Wyłożyć klopsiki z brokułami (brokułów proszę nie gotować) i polać sosem. Zapiekać około 10-15 minut w temperaturze 180 lub 190. Polać po wierzchu serkiem wiejskim i dalej zapiekać około 10-15 minut można już odkryć naczynie żeby się serek lekko stopił
Podawać na ciepło np. z sałatką ogórkowo-pomidorową z sosem tzatziki.
Smacznego !
Zaraz po wyjęciu,widać zapieczony serek
Na talerzu
Klopsiki wykonaliśmy wcześniej z większej ilości, a potem zamrażamy i jak mamy ochotę na zapiekankę już sa gotowe
Zamiast brokułu można dodać kalafior. Słodzik podałem opcjonalnie, jeszcze nigdy nie dawaliśmy, ale może komuś będzie trzeba.
dzisiaj przedstawiam przepis na pyszną zapiekankę mięsną z brokułami w sosie pomidorowym

Składniki:
0,5kg klopsików z mięsa mielonego (z przepisu Klopsiki mielone)
1 brokuł
Sos:
2 puszki pomidorów krojonych bez skórki (proszę sprawdzać skład czasami jest cukier)
czosnek
cebulka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
ew. cytryna lub słodzik do smaku
sól ziołowa lub pieprz dosmaku.
Serek wiejski 3% mały
Wykonanie:
Zaczynamy od sosu. Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Lekko poddusić w rondelku z odrobiną wody (łyżka lub dwie). Dodać pomidory z obu puszek oraz zioła prowansalskie. Pogotować na małym ogniu od momentu zawrzenia około 5-10 minut. Spróbować czy ilość ziół nam odpowiada, jeśli nie czuć smaku to dodać ziół. Pogotować, na koniec spróbować i doprawić cytryną, słodzikiem, solą, pieprzem. Sos ma być w smaku słodko-kwaśno-pikantny.
Na spód naczynia żaroodpornego wylać troszkę sosu (do zakrycia dna) Wyłożyć klopsiki z brokułami (brokułów proszę nie gotować) i polać sosem. Zapiekać około 10-15 minut w temperaturze 180 lub 190. Polać po wierzchu serkiem wiejskim i dalej zapiekać około 10-15 minut można już odkryć naczynie żeby się serek lekko stopił

Podawać na ciepło np. z sałatką ogórkowo-pomidorową z sosem tzatziki.
Smacznego !
Zaraz po wyjęciu,widać zapieczony serek


Na talerzu


Klopsiki wykonaliśmy wcześniej z większej ilości, a potem zamrażamy i jak mamy ochotę na zapiekankę już sa gotowe

Zamiast brokułu można dodać kalafior. Słodzik podałem opcjonalnie, jeszcze nigdy nie dawaliśmy, ale może komuś będzie trzeba.