- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Składniki:
* mięso ze schabu, tak na 5-6 kotletów
* piersi z kurczaka (podwójne) ok. 500-600g
* 600-700 g pieczarek
* dwie duże cebule
* 250g sera żółtego
* 250 ml majonezu
* 150-200 ml śmietany 30%
* sól i pieprz
* curry
* olej
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
Piersi z kurczaka przekroić w poprzek i rozbić , ale nie za bardzo. Schabowe również rozbić. Dno naczynia wysmarować olejem i ułożyć schabowe. Pieczarki pokroić w plasterki a cebulkę w kostkę. Na schabowe ułożyć 1/2 pieczarek i 1/2 cebuli. Posypać solą i pieprzem.
Na pieczarki ułożyć 1/2 utartego sera żółtego i polać odrobiną oleju. Następnie ułożyć piersi z kurczaka i posypać solą i pieprzem.
Na mięso z kurczaka ułożyć pozostałe pieczarki, następnie cebulę i przyprawy. Wierzch posypać serem żółtym i polać olejem.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 190 oC ok. 1h 30 minut w przykrytym naczyniu. W trakcie pieczenia będzie powstawać sos, który należy wybierać łyżką do garnka (będzie potrzebny). Jak mięso już będzie prawie miękkie, całość polać majonezem i zapiekać do zrumienienia (naczynie odkryte).
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy aby nie było grudek o stopniowo dolewamy sos zebrany z pieczeni (powstanie taki beszamel). Jeżeli sosu będzie za mało , dolewamy gotowanej wody. Na koniec, jak już nabierze odpowiedniej gęstości dodajemy 1 - 2 łyżeczek curry i podlewamy śmietanką (30%).
Najsmaczniejsza jest podana z ryżem ugotowanym na sypko, który polewamy sosem i z sałatą zieloną .
Danie dość pracochłonne ale warto zrobić gdy mamy mieć gości, gdyż przygotowujemy wcześniej a później tylko podgrzewamy i kroimy na kawałki.
Sos też można podgrzać w każdej chwili.
* mięso ze schabu, tak na 5-6 kotletów
* piersi z kurczaka (podwójne) ok. 500-600g
* 600-700 g pieczarek
* dwie duże cebule
* 250g sera żółtego
* 250 ml majonezu
* 150-200 ml śmietany 30%
* sól i pieprz
* curry
* olej
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
Piersi z kurczaka przekroić w poprzek i rozbić , ale nie za bardzo. Schabowe również rozbić. Dno naczynia wysmarować olejem i ułożyć schabowe. Pieczarki pokroić w plasterki a cebulkę w kostkę. Na schabowe ułożyć 1/2 pieczarek i 1/2 cebuli. Posypać solą i pieprzem.

Na pieczarki ułożyć 1/2 utartego sera żółtego i polać odrobiną oleju. Następnie ułożyć piersi z kurczaka i posypać solą i pieprzem.

Na mięso z kurczaka ułożyć pozostałe pieczarki, następnie cebulę i przyprawy. Wierzch posypać serem żółtym i polać olejem.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 190 oC ok. 1h 30 minut w przykrytym naczyniu. W trakcie pieczenia będzie powstawać sos, który należy wybierać łyżką do garnka (będzie potrzebny). Jak mięso już będzie prawie miękkie, całość polać majonezem i zapiekać do zrumienienia (naczynie odkryte).
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy aby nie było grudek o stopniowo dolewamy sos zebrany z pieczeni (powstanie taki beszamel). Jeżeli sosu będzie za mało , dolewamy gotowanej wody. Na koniec, jak już nabierze odpowiedniej gęstości dodajemy 1 - 2 łyżeczek curry i podlewamy śmietanką (30%).

Najsmaczniejsza jest podana z ryżem ugotowanym na sypko, który polewamy sosem i z sałatą zieloną .
Danie dość pracochłonne ale warto zrobić gdy mamy mieć gości, gdyż przygotowujemy wcześniej a później tylko podgrzewamy i kroimy na kawałki.
Sos też można podgrzać w każdej chwili.