Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka Pastuszka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 271481" data-attributes="member: 1142"><p>Bardzo prosze:</p><p>1 cebula (drobno pokrojona)</p><p>2 zabki czosnku (zmiazdzone)</p><p>maly kawalek swiezego imbiru (ok 1cm)</p><p>3 lyzki zoltej gorczycy</p><p>1 lyzeczka pieprzu czarnego</p><p>1/2 lyzeczki platkow chilli</p><p>2,5 cm kawalek kory cynamonowej</p><p>1 lyzeczka gozdzikow</p><p>3 kardamomy</p><p>2 kubki octu</p><p>1/2 kubka molasy</p><p>1/2 kubka ciemnego sosu sojowego</p><p>1/4 kubka pasty "tamarind"*</p><p>3 lyzki soli</p><p>1/2 lyzeczki przyprawy curry</p><p>1 rozdrobniony sledz anchovy</p><p>1/2 kubka wody</p><p>Na kawalku plotna (najlepiej takiego, jakiego uzywa sie w serowarniach -"cheesecloth"), ukladamy: cebule, czosnek, nasiona gorczycy, platki chilli, pieprz, imbir i kardamom...z plotna robimy mala sakiewke i wiazemy na koncu supel.</p><p>Do duzego garnka wlewamy ocet i zanurzamy w nim sakiewke z przyprawami. Dodajemy molase, sos sojowy i tamarind. Nalezy wszystko zagotowac, zmniejszyc ogien i gotwac jeszcze 45 minut.</p><p>W innym naczyniu polaczyc: curry, sledzia anchovy, sol i wode. Przlozyc do garnka z octowa mikstura. Zdjac z ognia i przelac wszystko do szklanego naczynia (razem z przyprawowa sakiewka). Wystudzic, przykryc, wstawic do lodowki i pozostawic tam na 2 tygodnie, od czasu do czsu mieszajac i ugniatajac dobrze sakiewke. Po dwoch tygodniach, wyjac, usunac sakiewke z sosu i przelac go do wyparzonych butelek, sloiczkow. Przechowywac w lodowce. Potrzasnac dobrze przed uzyciem.</p><p></p><p></p><p>* paste tamarind otrzymuje sie z owocu tamarind, czesto w formie suszonej uzywanego w kuchni azjatyckiej, szczegolnie hinduskiej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 271481, member: 1142"] Bardzo prosze: 1 cebula (drobno pokrojona) 2 zabki czosnku (zmiazdzone) maly kawalek swiezego imbiru (ok 1cm) 3 lyzki zoltej gorczycy 1 lyzeczka pieprzu czarnego 1/2 lyzeczki platkow chilli 2,5 cm kawalek kory cynamonowej 1 lyzeczka gozdzikow 3 kardamomy 2 kubki octu 1/2 kubka molasy 1/2 kubka ciemnego sosu sojowego 1/4 kubka pasty "tamarind"* 3 lyzki soli 1/2 lyzeczki przyprawy curry 1 rozdrobniony sledz anchovy 1/2 kubka wody Na kawalku plotna (najlepiej takiego, jakiego uzywa sie w serowarniach -"cheesecloth"), ukladamy: cebule, czosnek, nasiona gorczycy, platki chilli, pieprz, imbir i kardamom...z plotna robimy mala sakiewke i wiazemy na koncu supel. Do duzego garnka wlewamy ocet i zanurzamy w nim sakiewke z przyprawami. Dodajemy molase, sos sojowy i tamarind. Nalezy wszystko zagotowac, zmniejszyc ogien i gotwac jeszcze 45 minut. W innym naczyniu polaczyc: curry, sledzia anchovy, sol i wode. Przlozyc do garnka z octowa mikstura. Zdjac z ognia i przelac wszystko do szklanego naczynia (razem z przyprawowa sakiewka). Wystudzic, przykryc, wstawic do lodowki i pozostawic tam na 2 tygodnie, od czasu do czsu mieszajac i ugniatajac dobrze sakiewke. Po dwoch tygodniach, wyjac, usunac sakiewke z sosu i przelac go do wyparzonych butelek, sloiczkow. Przechowywac w lodowce. Potrzasnac dobrze przed uzyciem. * paste tamarind otrzymuje sie z owocu tamarind, czesto w formie suszonej uzywanego w kuchni azjatyckiej, szczegolnie hinduskiej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka Pastuszka
Top
Bottom