Zapiekanka z bakłażana, ciecierzycy i pomidorów

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
26,445
792
113
Przepis pochodzi z książki "Palestyna" (Sami Tamimi, Tara Wigley)

Składniki na 4-6 porcji:

5 średnich bakłażanów (1,25 kg)
120 ml oliwy
1 cebula, drobno posiekana (160 g)
6 ząbków czosnku, zmiażdżonych
1 łyżeczka chili w płatkach (u mnie pul biber)
1 łyżeczka mielonego kuminu
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 zielone papryki pokrojone w kawałki o boku ok. 3cm (200 g)
1 puszka (400g) ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej (240 g)
1 puszka (400g) krojonych pomidorów
1,5 łyżeczki drobnego cukru (dałam 0,5)
15 g kolendry, posiekanej i 5 g do podania
4 podłużne pomidory, bez czubków, pokrojone w plastry o grubości 1,5 cm (350 g) (u mnie malinowe)
sól i czarny pieprz

Nagrzać piekarnik z termoobiegiem do 220 stopni C. Bakłażany obrać wzdłuż obieraczką do jarzyn w zebrę (pasek skórki, pasek miąższu itd). Pokroić na plastry grubości 2 cm i umieścić w dużej misce. Wymieszać z 75 ml oliwy, 1 łyżeczką soli i sporą ilością pieprzu, a następnie rozłożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zapiekać około 30 minut aż całkiem zmiękną i trochę się zrumienią. Wyjąć blachy z piekarnika i odstawić na bok.

W czasie, gdy bakłażany są w piekarniku, szykujemy sos: na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy i rozgrać na średnim ogniu. Dołożyć cebulę i smażyć ja przez około 7 minut, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Dodać przyprawy (czosnek, kumin, chili, przecier) i smażyć przez minutę, aż zaczną pachnieć. Dodać paprykę, ciecierzycę, pomidory z puszki, cukier, 200 ml wody, 1,25 łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Zmniejszyć płomień i dusić przez 18 minut, aż papryka zmięknie. Dodać kolendrę i zdjąć z ognia.

W naczyniu do pieczenia wielkości 20x30 cm ułożyć połowę plastrów pomidorów i bakłażanów. Na to kładziemy sos, a na sos kolejną warstwę bakłażanów i pomidorów. Skropić łyżką oliwy, okryć folią aluminiową i zapiekać 30 minut w 180oC. Zdjąć folię i zapiekać kolejne 20 minut, aż sos zawrze, a pomidory zupełnie zmiękną. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 20 minut, następnie przybrać kolendrą i jeść.

Na zimno też dobre.
 
Ostatnia edycja:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,643
1,483
113
Moje danie było inspirowane tym przepisem. Miałam dwa bakłażany, upiekłam je zgodnie z przepisem i ułożyłam na warstwie z gotowanej w domu ciecierzycy i domowego sosu z pieczonych warzyw (papryki, bakłażanów, pomidorów itd). Na wierzchu ułożyłam plastry pomidorów, a pod koniec pieczenia posadziłam kilka jajek. Proste i smaczne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
9,184
1,837
113
Wypróbuję na pewno, ale nie mam w domu wszystkich składników, a do sklepu nie pojadę, bo chwilowo na kwarantannie jestem. Mam nadzieję, że wynik jednak okaże się negatywny i w poniedziałek wrócę na wolność.
Pomysł z jajkami mi się też podoba, zawsze to trochę więcej białka
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,643
1,483
113
Dziś do resztek sosu z ciecierzycą i kawałkami bakłażana dodałam ciut wody i garść szpinaku, a na wierzchu znów usadziłam jajka.
mniam.gif