Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Zapiekanka z bakłażana, ciecierzycy i pomidorów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1676533" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Palestyna&quot; (Sami Tamimi, Tara Wigley)</p><p></p><p>Składniki na 4-6 porcji:</p><p></p><p>5 średnich bakłażanów (1,25 kg)</p><p>120 ml oliwy</p><p>1 cebula, drobno posiekana (160 g)</p><p>6 ząbków czosnku, zmiażdżonych</p><p>1 łyżeczka chili w płatkach (u mnie pul biber)</p><p>1 łyżeczka mielonego kuminu</p><p>0,5 łyżeczki mielonego cynamonu</p><p>1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego</p><p>2 zielone papryki pokrojone w kawałki o boku ok. 3cm (200 g)</p><p>1 puszka (400g) ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej (240 g)</p><p>1 puszka (400g) krojonych pomidorów</p><p>1,5 łyżeczki drobnego cukru (dałam 0,5)</p><p>15 g kolendry, posiekanej i 5 g do podania</p><p>4 podłużne pomidory, bez czubków, pokrojone w plastry o grubości 1,5 cm (350 g) (u mnie malinowe)</p><p>sól i czarny pieprz</p><p></p><p>Nagrzać piekarnik z termoobiegiem do 220 stopni C. Bakłażany obrać wzdłuż obieraczką do jarzyn w zebrę (pasek skórki, pasek miąższu itd). Pokroić na plastry grubości 2 cm i umieścić w dużej misce. Wymieszać z 75 ml oliwy, 1 łyżeczką soli i sporą ilością pieprzu, a następnie rozłożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zapiekać około 30 minut aż całkiem zmiękną i trochę się zrumienią. Wyjąć blachy z piekarnika i odstawić na bok.</p><p></p><p>W czasie, gdy bakłażany są w piekarniku, szykujemy sos: na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy i rozgrać na średnim ogniu. Dołożyć cebulę i smażyć ja przez około 7 minut, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Dodać przyprawy (czosnek, kumin, chili, przecier) i smażyć przez minutę, aż zaczną pachnieć. Dodać paprykę, ciecierzycę, pomidory z puszki, cukier, 200 ml wody, 1,25 łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Zmniejszyć płomień i dusić przez 18 minut, aż papryka zmięknie. Dodać kolendrę i zdjąć z ognia.</p><p></p><p>W naczyniu do pieczenia wielkości 20x30 cm ułożyć połowę plastrów pomidorów i bakłażanów. Na to kładziemy sos, a na sos kolejną warstwę bakłażanów i pomidorów. Skropić łyżką oliwy, okryć folią aluminiową i zapiekać 30 minut w 180oC. Zdjąć folię i zapiekać kolejne 20 minut, aż sos zawrze, a pomidory zupełnie zmiękną. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 20 minut, następnie przybrać kolendrą i jeść.</p><p></p><p>Na zimno też dobre.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1676533, member: 13254"] Przepis pochodzi z książki "Palestyna" (Sami Tamimi, Tara Wigley) Składniki na 4-6 porcji: 5 średnich bakłażanów (1,25 kg) 120 ml oliwy 1 cebula, drobno posiekana (160 g) 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych 1 łyżeczka chili w płatkach (u mnie pul biber) 1 łyżeczka mielonego kuminu 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 zielone papryki pokrojone w kawałki o boku ok. 3cm (200 g) 1 puszka (400g) ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej (240 g) 1 puszka (400g) krojonych pomidorów 1,5 łyżeczki drobnego cukru (dałam 0,5) 15 g kolendry, posiekanej i 5 g do podania 4 podłużne pomidory, bez czubków, pokrojone w plastry o grubości 1,5 cm (350 g) (u mnie malinowe) sól i czarny pieprz Nagrzać piekarnik z termoobiegiem do 220 stopni C. Bakłażany obrać wzdłuż obieraczką do jarzyn w zebrę (pasek skórki, pasek miąższu itd). Pokroić na plastry grubości 2 cm i umieścić w dużej misce. Wymieszać z 75 ml oliwy, 1 łyżeczką soli i sporą ilością pieprzu, a następnie rozłożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zapiekać około 30 minut aż całkiem zmiękną i trochę się zrumienią. Wyjąć blachy z piekarnika i odstawić na bok. W czasie, gdy bakłażany są w piekarniku, szykujemy sos: na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy i rozgrać na średnim ogniu. Dołożyć cebulę i smażyć ja przez około 7 minut, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Dodać przyprawy (czosnek, kumin, chili, przecier) i smażyć przez minutę, aż zaczną pachnieć. Dodać paprykę, ciecierzycę, pomidory z puszki, cukier, 200 ml wody, 1,25 łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Zmniejszyć płomień i dusić przez 18 minut, aż papryka zmięknie. Dodać kolendrę i zdjąć z ognia. W naczyniu do pieczenia wielkości 20x30 cm ułożyć połowę plastrów pomidorów i bakłażanów. Na to kładziemy sos, a na sos kolejną warstwę bakłażanów i pomidorów. Skropić łyżką oliwy, okryć folią aluminiową i zapiekać 30 minut w 180oC. Zdjąć folię i zapiekać kolejne 20 minut, aż sos zawrze, a pomidory zupełnie zmiękną. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 20 minut, następnie przybrać kolendrą i jeść. Na zimno też dobre. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Zapiekanka z bakłażana, ciecierzycy i pomidorów
Bottom