Zapiekanka z bananów i rabarbaru

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Zaczyna się sezon rabarbarowy, więc warto wypróbować ten interesujący przepis na doskonałą zapiekankę - deser lekki, orzeżwiający i nisko kaloryczny.
Składniki
3 banany
sok z 1/2 cytryny
6 średnio grubych łodyg czerwonego rabarbaru
4 łyżki cukru
odrobina utłuczonych gożdzików
3 białka
5 łyżek cukru
łyżeczka soku cytrynowego
masło do wysmarowania formy

Banany obieramy i kroimy na niezbyt cienkie talarki, które skrapiamy zaraz sokiem z 1/2 cytryny. Rabarbar obieramy z wierzchnich włókien i kroimy na kawałeczki długości 1,5 cm. Po zmieszaniu bananów z rabarbarem posypujemy je 4 łyżkami cukru i oprószamy utłuczonymi gożdzikami.
Formę do zapiekanek natłuszczamy suto masłem, nakładamy zmieszany z bananami rabarbar i wsuwamy do nagrzanego do 190 - 200 st. piekarnika na 20 minut.
3 białka ubijamy z dodatkiem 5 łyżek cukru i łyżeczką soku cytrynowego na bardzo sztywną pianę. Po 20 minutach formę wyjmujemy z piekarnika i zapiekankę pokrywamy równomiernie pianą. Forma wędruje znów do piekarnika, a gdy piana się lekko zarumieni, zapiekankę - prosto z pieca - podajemy na stół. Jest wtedy znakomita, lecz gdy przestygnie, natychmiast traci swą kulinarną urodę. Czyli jest to deser do zjedzenia na jeden raz. Ale warto spróbować, bo przecież niejednokrotnie mamy okazję do podania go więcej niż jednej osobie.

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Mam pytanie: czy banany z rabarbarem podane na cieplo tworzą "zwartą masę", czy może pływają w sosie własnym ?
icon_biggrin.gif

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Dziękuję za szybką odpowiedź
icon_biggrin.gif

Zapytałam, o jadłam u szwagierki coś podobnego, ale z brzoskwiniami i cały "dół" pływał, nie dało sie tego zjeść.

Za to Twoją wersję zrobię, jak tylko pokaże się u mnie rabarbar - okolice czerwca.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy