- Lip 21, 2009
- 210
- 0
- 0
Na podstawie: http://www.galeo.pl/x.php/195/Zapiekana-cukinia.html
Składniki:
-3 mniejsze cukinie
-4 duże cebule
-5 pomidorów
-ząbki czosnku - w zależności od preferencji - ja dałam 6, bo bardzo lubię
-kilka łyżek oliwy z oliwek
-pół szklanki przegotowanej wody
-2 łyżki magi lub sosu sojowego
-zioła prowensalskie
-warzywko
Przygotowanie:
1. Nieobraną cukinię pokroić w grubsze plastry. Jeżeli cukinia jest już starsza, to po pokrojeniu trzeba wykroić te największe ziarnka ze środka.
2. Dużą patelnię zalać oliwą tak, by powstała około 1cm warstwa płynu.
3. Kroimy czosnek na plasterki i podpiekamy je na tej dużej patelni.
4. Do czosnku dorzucamy plastry cukinii i podpiekamy - jak są za długie, to oczywiście można, a nawet trzeba je skrócić.
5. Obieramy cebulę i kroimy na grubsze krążki.
6. Kiedy cukinia już się zeszkli, przerzucamy ją do naczynia żaroodpornego, w którym zamierzamy zrobić potrawę i układamy z nich pierwszą warstwę, którą posypujemy ziołami prowensalskimi i warzywkiem.
7. Na tej samej patelni podpiekamy cebulkę.
8. Świeże pomidory oparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na plastry.
9. Kiedy cebula już się zeszkli, przerzucamy ją do naczynia i układamy drugą warstwę, którą też obficie posypujemy ziołami i warzywkiem. Można też przezrzucić podpieczony czosnek, ale nie ma on już walorów smakowych.
10. Na wierzch kładziemy pomidory, całość polewamy wodą i magi/sosem sojowym
(opcjonalnie):
-zamiast wody można podlać białym winem i/lub posypać wierzch żółtym serem, ale potrawa nie będzie wtedy taka lekka i świeża, acz też dobra
11. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 30 minut.
12. Delektujemy się smakiem potrawy jedząc z ryżem lub świeżym chlebkiem posmarowanym masełkiem
Fotki:

Składniki:
-3 mniejsze cukinie
-4 duże cebule
-5 pomidorów
-ząbki czosnku - w zależności od preferencji - ja dałam 6, bo bardzo lubię
-kilka łyżek oliwy z oliwek
-pół szklanki przegotowanej wody
-2 łyżki magi lub sosu sojowego
-zioła prowensalskie
-warzywko
Przygotowanie:
1. Nieobraną cukinię pokroić w grubsze plastry. Jeżeli cukinia jest już starsza, to po pokrojeniu trzeba wykroić te największe ziarnka ze środka.
2. Dużą patelnię zalać oliwą tak, by powstała około 1cm warstwa płynu.
3. Kroimy czosnek na plasterki i podpiekamy je na tej dużej patelni.
4. Do czosnku dorzucamy plastry cukinii i podpiekamy - jak są za długie, to oczywiście można, a nawet trzeba je skrócić.
5. Obieramy cebulę i kroimy na grubsze krążki.
6. Kiedy cukinia już się zeszkli, przerzucamy ją do naczynia żaroodpornego, w którym zamierzamy zrobić potrawę i układamy z nich pierwszą warstwę, którą posypujemy ziołami prowensalskimi i warzywkiem.
7. Na tej samej patelni podpiekamy cebulkę.
8. Świeże pomidory oparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy na plastry.
9. Kiedy cebula już się zeszkli, przerzucamy ją do naczynia i układamy drugą warstwę, którą też obficie posypujemy ziołami i warzywkiem. Można też przezrzucić podpieczony czosnek, ale nie ma on już walorów smakowych.
10. Na wierzch kładziemy pomidory, całość polewamy wodą i magi/sosem sojowym
(opcjonalnie):
-zamiast wody można podlać białym winem i/lub posypać wierzch żółtym serem, ale potrawa nie będzie wtedy taka lekka i świeża, acz też dobra
11. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 30 minut.
12. Delektujemy się smakiem potrawy jedząc z ryżem lub świeżym chlebkiem posmarowanym masełkiem


Fotki:

