Zapiekanka z miesa, kapusty kiszonej i ziemniaków

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Składniki:
2 kg ziemniaków, ok. 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 20 dag wędzonki w plastrach (boczuś oczywiście, choć i inna wędlina wskazana jest), 1,20 kg kiszonej kapusty, cebula - ilość wg uznania, olej, kminek, chilli w proszku, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz
Sos do zapiekanki:
2 jajka, ok. 3/4 szkl. śmietany, mleko

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, następnie zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 10 min. Odcedzić, ale jeszcze chwilkę trzymać w przykrytym garnku.
Cebulę obrać, część pokroić w talarki, a część zetrzeć na tarce.
Kapustę poszatkować, podlać niewielką ilością wody. Razem z cebulą w plastrach i liściem laurowym gotować ok. 20-30 minut.
Cebulę startą podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Smażyć razem ok. 15 minut. Doprawić solą (jeśli mięso nie z torebki, bo kupne ma soli aż nadto) i chilli, bazylią, (ja czasami dodaję jeszcze curry do smaku) i dodatkowo wg gustu.
Jajka wymieszać ze śmietaną, odrobiną mleka.
W naczyniu wysmarowanym tłuszczem (ja polewam oliwą) ułożyć warstwę ziemniaków, mięso wymieszane z kapustą doprawione wg smaku i znów ziemniaki, znów mięso i ziemniaki.
Każdą warstwę skropić mieszaniną jajek i śmietany, ziemniaki jeszcze posypać kminkiem i ziołami (co by nie rozdymało), ew. można dodatkowo posypać cebulą w plastrach jak ktoś lubi dużo cebuli (mowa o mnie). Na wierzchu ułożyć wędzonkę.
Piec ok. 50-60 min. w 240 st. C.
*
Ja zawsze robię tej zapiekanki całą dużą gęsiarkę bo inaczej by mnie z domu wygonili, jeśli nie byłoby co na 2-gi dzień odgrzać. A więc składniki piszę raczej na oko. Sposób podejrzany dawno temu w tv. Pycha.

Oczywiście można dorzucić do tej zapiekanki jeszcze czosnek i/lub grzyby.
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Przynioslam ze soba do pracy na obiad, ale nie wytrzymalam i wlasnie zjadam na sniadanie zamiast mjusli.

To jest przeciez smak mojej podstawowki!! U mnie kucharki nazywaly to danie "musaka". Od lat zastanawialam sie co one tam wkladaly ze nie potrafie odtworzyc tego smaku w domu ...
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Cieszę się, że wypróbowałaś i jak mniemam ci smakowało
dance.gif
bussi.gif

U mnie często w zimie króluje na stole ta zapiekanka.
icon_wink.gif
Połączenia mięsa z kapustą i ziemniakami, daje wspaniały efekt smakowy. Szkoda tylko, ze troche jest z nią roboty. Ale warto, zwłaszcza jak sie robi takie ilości jak ja i zostaje potem tylko odgrzać, lub zamrozić i mieć na potem
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Zapiekanka ta, była wczoraj i dziś naszym obiadem (zrobiłam ogroną ilość
icon_mrgreen.gif
).
Pyszna!!!
icon_lol.gif
Dodałam jeszcze tylko pieczarki (moim zdaniem pasują doskonale
icon_lol.gif
)
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Zrobiłam wczoraj na obiad z resztek jakie mi zostały w lodówce i zamrażalniku. Bardzo dobra - na pewno powtórzę
icon_smile.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Alicjanko, Lemino - bardzo sie cieszę
dance.gif

alicjanka @ 20 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=452393Dodałam jeszcze tylko pieczarki (moim zdaniem pasują doskonale
icon_lol.gif
)
Ja tez dodaje grzyby czasami - nie tylko pieczarki, ale tez i suszone. Zreszta, jak to jest z zapiekankami - lubia fantazję i ew. modyfikacje
icon_wink.gif


Mario polecam - nie pozałujesz. Doskonała zarówno zaraz po zapieczeniu, jak i odgrzewana na patelni
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Zrobiłam z mniejszej ilosci farszu, ale tak dla zobrazowania.
icon_wink.gif
<resztke dorwałam
lecker.gif
>....

4.jpg2.jpg

Ziemniaki zapiekane z kapusta kiszoną i cebulą, to jest to.
daumen.gif
mniam.gif
 

Załączniki

  • 2.jpg
    2.jpg
    153.9 KB · Wyświetleń: 4
  • 4.jpg
    4.jpg
    137.6 KB · Wyświetleń: 5

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
I bardzo Ci tak dobrze
icon_mrgreen.gif
Poznaj jeszcze jeden pyszny smak i sposób na ziemniaki
lecker.gif
daumen.gif
P.S. Jak widzisz, moja wersja na fotce okrojona, ale również pyszna
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
I o to mi chodziło
icon_wink.gif
Może ktos odważy sie zrobic, jesli dotad jeszcze nie skosztował takiego połaczenia
icon_wink.gif

To jedna z moich ulubionych zapiekanek, zwłaszcza zimą
icon_mrgreen.gif
daumen.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No jak dla mnie zdjęcie w przepisie jest po prostu koniecznie niezbędne... moja wyobraźnia nie zawsze zakonotuje i złoży sobie do kupy składniki coby mi w głowie odpowiednią wizję zaprezentować - a tak - fotkę pstrykła i już wiem chyba co jutro na obiad będzie... jak się wyrobię. A jak nie jutro to w najbliższej przyszłości napewno!
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wcale nie twierdze, ze to mój przepis, ja go tylko rozpowszechniam
icon_wink.gif

A żarełko najprostsze i najlepsze, to faktycznie z czasów naszych mam, jak nakombinować sie musiały, co do gara włożyć i rodzinę uszczęśliwić
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Właśnie robię
icon_mrgreen.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Oooo
mniam.gif

Mam nadzieje, że będzie smakowac
icon_mrgreen.gif
daumen.gif