Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z miesa, kapusty kiszonej i ziemniaków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Akulka" data-source="post: 282577" data-attributes="member: 1177"><p>Składniki: </p><p>2 kg ziemniaków, ok. 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 20 dag wędzonki w plastrach (boczuś oczywiście, choć i inna wędlina wskazana jest), 1,20 kg kiszonej kapusty, cebula - ilość wg uznania, olej, kminek, chilli w proszku, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz </p><p>Sos do zapiekanki: </p><p>2 jajka, ok. 3/4 szkl. śmietany, mleko </p><p></p><p>Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, następnie zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 10 min. Odcedzić, ale jeszcze chwilkę trzymać w przykrytym garnku. </p><p>Cebulę obrać, część pokroić w talarki, a część zetrzeć na tarce. </p><p>Kapustę poszatkować, podlać niewielką ilością wody. Razem z cebulą w plastrach i liściem laurowym gotować ok. 20-30 minut. </p><p>Cebulę startą podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Smażyć razem ok. 15 minut. Doprawić solą (jeśli mięso nie z torebki, bo kupne ma soli aż nadto) i chilli, bazylią, (ja czasami dodaję jeszcze curry do smaku) i dodatkowo wg gustu. </p><p>Jajka wymieszać ze śmietaną, odrobiną mleka. </p><p>W naczyniu wysmarowanym tłuszczem (ja polewam oliwą) ułożyć warstwę ziemniaków, mięso wymieszane z kapustą doprawione wg smaku i znów ziemniaki, znów mięso i ziemniaki. </p><p>Każdą warstwę skropić mieszaniną jajek i śmietany, ziemniaki jeszcze posypać kminkiem i ziołami (co by nie rozdymało), ew. można dodatkowo posypać cebulą w plastrach jak ktoś lubi dużo cebuli (mowa o mnie). Na wierzchu ułożyć wędzonkę. </p><p>Piec ok. 50-60 min. w 240 st. C. </p><p>*</p><p>Ja zawsze robię tej zapiekanki całą dużą gęsiarkę bo inaczej by mnie z domu wygonili, jeśli nie byłoby co na 2-gi dzień odgrzać. A więc składniki piszę raczej na oko. Sposób podejrzany dawno temu w tv. Pycha.</p><p></p><p>Oczywiście można dorzucić do tej zapiekanki jeszcze czosnek i/lub grzyby.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Akulka, post: 282577, member: 1177"] Składniki: 2 kg ziemniaków, ok. 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 20 dag wędzonki w plastrach (boczuś oczywiście, choć i inna wędlina wskazana jest), 1,20 kg kiszonej kapusty, cebula - ilość wg uznania, olej, kminek, chilli w proszku, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz Sos do zapiekanki: 2 jajka, ok. 3/4 szkl. śmietany, mleko Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, następnie zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 10 min. Odcedzić, ale jeszcze chwilkę trzymać w przykrytym garnku. Cebulę obrać, część pokroić w talarki, a część zetrzeć na tarce. Kapustę poszatkować, podlać niewielką ilością wody. Razem z cebulą w plastrach i liściem laurowym gotować ok. 20-30 minut. Cebulę startą podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Smażyć razem ok. 15 minut. Doprawić solą (jeśli mięso nie z torebki, bo kupne ma soli aż nadto) i chilli, bazylią, (ja czasami dodaję jeszcze curry do smaku) i dodatkowo wg gustu. Jajka wymieszać ze śmietaną, odrobiną mleka. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem (ja polewam oliwą) ułożyć warstwę ziemniaków, mięso wymieszane z kapustą doprawione wg smaku i znów ziemniaki, znów mięso i ziemniaki. Każdą warstwę skropić mieszaniną jajek i śmietany, ziemniaki jeszcze posypać kminkiem i ziołami (co by nie rozdymało), ew. można dodatkowo posypać cebulą w plastrach jak ktoś lubi dużo cebuli (mowa o mnie). Na wierzchu ułożyć wędzonkę. Piec ok. 50-60 min. w 240 st. C. * Ja zawsze robię tej zapiekanki całą dużą gęsiarkę bo inaczej by mnie z domu wygonili, jeśli nie byłoby co na 2-gi dzień odgrzać. A więc składniki piszę raczej na oko. Sposób podejrzany dawno temu w tv. Pycha. Oczywiście można dorzucić do tej zapiekanki jeszcze czosnek i/lub grzyby. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z miesa, kapusty kiszonej i ziemniaków
Bottom