25 dag peczaku
1 lyzka oliwy
20 dag pieczarek
1 cebula
3 duze pomidory obrane ze skory
1 strak papryki pokrojony w drobna kostke
15 czarnych oliwek pokrojonych w obrecze
2/3 szkl kwasnej smietany lub jogurtu greckiego
20 dag sera zóltego startego na tarce
natka pietruszki, szczypiorek, koperek
maslo do formy
sól, swiezo zmielony pieprz
Ugotowac oplukany peczak w podwojnej ilosci osolonej wody (nie rozgotowac ). Oplukac na durszlaku, zostawic do przestygniecia.
Usmazyc drobno pokrojona cebulke, dodac papryke, nastepnie wrzucic pieczarki. Jeszcze troche przesmazyc.
Wymieszac peczak z:
pietruszka, koperkiem, szczypiorkiem, oliwkami
pieczarkami z cebulka i papryka
2 pomidorami pokrojonymi w kostke
smietana
polowa sera.
Doprawic mase sola i pieprzem.
Wlozyc do formy zaroodpornej wysmarowanej maslem. Na wierzch polozyc pokrojonego w plastry pomidora i posypac reszta sera. Zapiekac 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
1 lyzka oliwy
20 dag pieczarek
1 cebula
3 duze pomidory obrane ze skory
1 strak papryki pokrojony w drobna kostke
15 czarnych oliwek pokrojonych w obrecze
2/3 szkl kwasnej smietany lub jogurtu greckiego
20 dag sera zóltego startego na tarce
natka pietruszki, szczypiorek, koperek
maslo do formy
sól, swiezo zmielony pieprz
Ugotowac oplukany peczak w podwojnej ilosci osolonej wody (nie rozgotowac ). Oplukac na durszlaku, zostawic do przestygniecia.
Usmazyc drobno pokrojona cebulke, dodac papryke, nastepnie wrzucic pieczarki. Jeszcze troche przesmazyc.
Wymieszac peczak z:
pietruszka, koperkiem, szczypiorkiem, oliwkami
pieczarkami z cebulka i papryka
2 pomidorami pokrojonymi w kostke
smietana
polowa sera.
Doprawic mase sola i pieprzem.
Wlozyc do formy zaroodpornej wysmarowanej maslem. Na wierzch polozyc pokrojonego w plastry pomidora i posypac reszta sera. Zapiekac 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.