Zapiekanka z peczaku i warzyw z serowa skorupka

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
25 dag peczaku
1 lyzka oliwy
20 dag pieczarek
1 cebula
3 duze pomidory obrane ze skory
1 strak papryki pokrojony w drobna kostke
15 czarnych oliwek pokrojonych w obrecze
2/3 szkl kwasnej smietany lub jogurtu greckiego
20 dag sera zóltego startego na tarce
natka pietruszki, szczypiorek, koperek
maslo do formy
sól, swiezo zmielony pieprz

Ugotowac oplukany peczak w podwojnej ilosci osolonej wody (nie rozgotowac :!: ). Oplukac na durszlaku, zostawic do przestygniecia.
Usmazyc drobno pokrojona cebulke, dodac papryke, nastepnie wrzucic pieczarki. Jeszcze troche przesmazyc.

Wymieszac peczak z:
pietruszka, koperkiem, szczypiorkiem, oliwkami
pieczarkami z cebulka i papryka
2 pomidorami pokrojonymi w kostke
smietana
polowa sera.
Doprawic mase sola i pieprzem.

Wlozyc do formy zaroodpornej wysmarowanej maslem. Na wierzch polozyc pokrojonego w plastry pomidora i posypac reszta sera. Zapiekac 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Doklejam kilka zdjec, bo wlasnie robilam. Calkiem to wiosenne jedzonko.

peczkaniewymieszanys6uv.jpg


peczkazsosems6tl.jpg


peczakgotowydopieczs5qp.jpg


peczakupieczony12bp.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jakie te surowe zdjecia wiosenne!!

a jaki ,,garnek" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :cheers:
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
A wiesz Malgosiu, ze to Ty mnie natchnelas do tych zdjec, jak pisalas o dzemie baklazanowym. Moim zdaniem zapiekanki po wyjeciu z piekarnika nie sa zbyt fotogeniczne - stad tutaj cala sesja dla lepszego efektu. ;)

Garnek to typowy portugalski gliniak - glazurowany obustronnie, wiec chyba nie ma tych romertopf'owych cudownych efektow.
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja tam po lekturze forum Pauli Wolfert mam gliniankofobię -
icon_smile.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
zrobilam, nie wyszla mi taka piekna, ale za to bardzo smaczna

oliwek nie dalam bo nie lubie, za to cukinie
 

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
W tym tygodniu zrobię, ale z ryżem. Pewnie efekt smakowy nie będzie ten sam, ale u mnie faceci jadają tylko kaszę gryczaną, a kobity mazurską. Na pęczak nie ma chętnych. A taki garnek to sobie sama ulepię, a co.
 

Pajda

Member
Wrz 6, 2006
16
0
0
Pycha!!!
anbetung.gif
Pęczaku nie jadłam conajmniej ćwierc wieku, ale teraz z pewnością to nadrobię
icon_mrgreen.gif
Zapiekankę - z przeznaczeniem na dwie osoby, zrobiłam z 200g kaszy (reszta składników tak jak w przepisie). Do tego mieliśmy brzuszek pieczony i mizerie. I daliśmy radę!
zahnlos.gif
Mój małżonek najpierw naczynie po zapiekance wyskrobał łyżką, a potem wylizał
icon_eek.gif
 

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
zrobiłam ją dziś na obiad i wyszła przepyszna i wbrew zarzekaniom autorki całkiem ładnie się na talerzu prezentowała...przez chwilę, bo zaraz znikła
icon_mrgreen.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Zastanawiam się czemu dopiero pierwszy raz zrobiłam danie z pęczakiem bo jest wyśmienite. I szczerze odradzam stosowanie zamiennika w postaci ryżu bo właśnie ten pęczak jest cudny!!
Ostatecznie nie wiem jak danie smakuje w wersji AgusiH
icon_lol.gif
Bo nie miałam zółtego sera, ani potrzebnej ilości śmietany, ani pietruszki ani koperku
icon_lol.gif
ale mogę sobie wybrazić że było jeszcze pyszniejsze.
Moja dzisiajsza wersja jest za to dodatkowo z marchewką i jest mniamuśna!!!!
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
No rób rób
Jest takie pyszne że jutro chyba znowu zrobie... tylko ser sobie kupię
icon_mrgreen.gif





Już wiem dlaczego to się pęczak nazywa ... bo brzuch mi spęczniał
roflmao_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

baronblix

Member
Paź 30, 2007
3
0
0
podbijam bo zrobiłam
zapiekanka jest absolutnie przepyszna
był to równiez mój debiut w gotowaniu kaszy, udało sie na sypko
żeby zaoszczedzic na kaloriach nie dałam smietany
pyszna i zdrowa i wbrew pozorom błyskawiczna do zrobienia
icon_smile.gif

dziękuje za przepis
anbetung.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy