- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,344
- 113
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I CHILI
Źródło przepisu - http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy..._pieczarke.html
* 250 g pieczarek
* 4-6 łyżek masła
* 2 posiekane drobno ząbki czosnku
* skórka otarta z 1 cytryny
* papryczka chili drobno posiekana
* kilka gałązek bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
* tarty cheddar
* kromki wiejskiego chleba
Pieczarki oczyść, pokrój na ćwiartki. Masło rozgrzej na patelni, wrzuć pieczarki, smaż powoli. Gdy woda wyparuje, zwiększ gaz, dodaj przyprawy, zamieszaj. Pilnuj, by smażyć tylko dotąd, aż się zrumienią, podrzucaj na patelni. Kromki chleba posyp tartym serem, przykryj pieczarkami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj, aż ser się rozpuści.
Moje uwagi:
Zrobiłam chłopakom z ilości na oko, chwalili, że przepyszne.
Pieczarki pokrojone w plastry smażyłam na łyżce klarowanego masła z łyżką oleju, bez etapu puszczania przez nie wody.
Chili (wybrałam żółtą) drobniutko posiekałam z czosnkiem i natką pietruszki, dodałam otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli.
Sera nie ucierałam, tylko pokroiłam w plasterki.
Zapiekałam nie w piekarniku, a w specjalnym opiekaczu do grzanek (przywiezionym wieki temu z NRD).

Źródło przepisu - http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy..._pieczarke.html
* 250 g pieczarek
* 4-6 łyżek masła
* 2 posiekane drobno ząbki czosnku
* skórka otarta z 1 cytryny
* papryczka chili drobno posiekana
* kilka gałązek bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
* tarty cheddar
* kromki wiejskiego chleba
Pieczarki oczyść, pokrój na ćwiartki. Masło rozgrzej na patelni, wrzuć pieczarki, smaż powoli. Gdy woda wyparuje, zwiększ gaz, dodaj przyprawy, zamieszaj. Pilnuj, by smażyć tylko dotąd, aż się zrumienią, podrzucaj na patelni. Kromki chleba posyp tartym serem, przykryj pieczarkami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Zapiekaj, aż ser się rozpuści.
Moje uwagi:
Zrobiłam chłopakom z ilości na oko, chwalili, że przepyszne.
Pieczarki pokrojone w plastry smażyłam na łyżce klarowanego masła z łyżką oleju, bez etapu puszczania przez nie wody.
Chili (wybrałam żółtą) drobniutko posiekałam z czosnkiem i natką pietruszki, dodałam otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli.
Sera nie ucierałam, tylko pokroiłam w plasterki.
Zapiekałam nie w piekarniku, a w specjalnym opiekaczu do grzanek (przywiezionym wieki temu z NRD).


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: