- Mar 14, 2005
- 10,541
- 0
- 36
250g tortellini
1/8L mleka
120g Crem Fraiche ( mozna zastapic jogurtem naturalnym)
80g szynki gotowanej ( wedliny)
ok.200g potartego sera
1 lyzeczka przecieru pomidorowego
ok.1,5 lyzeczki ziol prowansalskich
sol, pieprz do smaku
Tortellini ugotowac w osolonej wodzie. W miedzy czasie- mleko, Crem Fraiche wymieszac. Szynke pociac w kwadraciki i razem z polowa potartego sera wrzucic do mleka i wymieszac. Dodac przecier pomidorowy, ziola i przyprawic pieprzem i sola. Dobrze wymieszac.
Tortellini przecedzic i na chwilke zostawic do odciekniecia. Przelozyc do zaroodpornej formy, zalac sosem i wszystko ostroznie wymieszac.
Przed wlozeniem do piekarnika, posypac reszta startego sera.
Wsadzic do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w 180-200stopniach ok. 20-25 min.
Zdjecie zostalo zrobione za nim posypalam zapiekanke startym serem...
Przepis mam od dawna, ale nie pamietam juz gdzie go znalazlam...
1/8L mleka
120g Crem Fraiche ( mozna zastapic jogurtem naturalnym)
80g szynki gotowanej ( wedliny)
ok.200g potartego sera
1 lyzeczka przecieru pomidorowego
ok.1,5 lyzeczki ziol prowansalskich
sol, pieprz do smaku
Tortellini ugotowac w osolonej wodzie. W miedzy czasie- mleko, Crem Fraiche wymieszac. Szynke pociac w kwadraciki i razem z polowa potartego sera wrzucic do mleka i wymieszac. Dodac przecier pomidorowy, ziola i przyprawic pieprzem i sola. Dobrze wymieszac.
Tortellini przecedzic i na chwilke zostawic do odciekniecia. Przelozyc do zaroodpornej formy, zalac sosem i wszystko ostroznie wymieszac.
Przed wlozeniem do piekarnika, posypac reszta startego sera.
Wsadzic do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w 180-200stopniach ok. 20-25 min.
Zdjecie zostalo zrobione za nim posypalam zapiekanke startym serem...
Przepis mam od dawna, ale nie pamietam juz gdzie go znalazlam...
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: