Zapiekanka z ziemniaków

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Przepis wypatrzyłam w "Smakach i aromatach" i mimo pełnej wiosny, przy dzisiejszej pogodzie włączenie piekarnika było przyjemnością, a nie torturą. Dla siebie zrobiłam z mniejszej porcji, ale podaję przepis dla 4 osób.
P.S. Okazuje się, że dla 4 osób to za mała porcja, więc chętnym do zrobienia, od razu proponuję zwiększenie podanych składników przynajmniej o połowę.
Składniki
60 dkg ziemniaków (wybieramy nie rozsypujące się)
2 pomidory
1 średnia cebula
3 - 4 łyżki masła
10 dkg bekonu
20 dkg mozarelli
natka pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
tarta bułka

Obrane ziemniaki gotujemy przez 15 - 20 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzamy i kroimy w plasterki. W plasterki kroimy też cebulę i pomidory, a mozzarellę dzielimy na cienkie kwadraty. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Układamy w nim połowę ziemniaków, które posypujemy pieprzem i majerankiem. Teraz układamy pomidory, cebulę i mozzarellę. Posypujemy solą i pieprzem. Kładziemy pozostałe ziemniaki, na których rozsypujemy pokrojony w kostkę bekon i pozostałą mozzarellę. Rozkładamy na tym grudki masła, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i wstawiamy do nagrzanego do 190 st. piekarnika. Gdy ser się roztopi, a ziemniaki przyrumienią, zapiekankę podajemy do stołu. Jadłam z zieloną sałatą. Doskonale smakuje też ze zsiadłym mlekiem lub kefirem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Pyszna zapiekanka, u nas ledwo starczyła dla 2 osób osłabionych upałem. Dorzuciłam posiekany ząbek czosnku, bo mi pasował do majeranku i pomidorów.
Podałam z kefirem, ale chyba lepiej pasowałoby lekkie białe wino z wodą.

Szybko strzelone, dla spragnionych zdjęć do przepisów Seniorki
icon_wink.gif


PICT0374.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Lis @ 17 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1004573Pyszna zapiekanka, u nas ledwo starczyła dla 2 osób osłabionych upałem. Dorzuciłam posiekany ząbek czosnku, bo mi pasował do majeranku i pomidorów.
Podałam z kefirem, ale chyba lepiej pasowałoby lekkie białe wino z wodą.

Szybko strzelone, dla spragnionych zdjęć do przepisów Seniorki
icon_wink.gif
Dzięki za pochlebną opinię i piękne zdjęcie. Jestem szczęśliwa. Serdeczne pozdrowienia
icon_wink.gif





kasik @ 17 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1004599Mam wszystko oprócz bekonu a zrobiłabym jutro na obiad.
Myślicie,że mogę spróbować bez niego?
A może masz baleron albo kawałek innej niezby suchej wędliny? Mógłby być też wędzony boczek. Na pewno coś się znajdzie w lodówce.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Kasiku, ja użyłam paczkowanego cieniutko krojonego wędzonego boczku, jaki jest np. w Biedronce. Pokroiłam na paski i rozrzuciłam na wierzchu, razem z mozzarellą stworzył pyszną chrupiącą warstwę.
 

Alga

Member
Paź 4, 2005
62
0
0
Pyszna, rozgrzewająca po wygłupach na śniegu, ale 2 dorosłe osoby i całkiem żarty przedszkolak chętnie zjedliby jej jeszcze więcej. Zdecydowanie do powtórek, dziękuję za przepis
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
1
0
Okazuje się, że wszyscy zjedliby więcej tej zapiekanki, więc zaproponowałam zwiększenie składników w przepisie. Ogromnie się cieszę, że smakuje.
icon_razz.gif
 

Elle9

Member
Lut 5, 2014
82
0
0
Wlasnie zabieram sie do pracy, bedzie na pozny obiad... Nie dodam jednak pomidorow, bo pomidory lubimy tylko swieze lub w ketchupie
icon_rolleyes.gif

Zapowiada sie pysznie!
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Zrobię zaraz, mam nawet wszystkie składniki w domu.
A ponieważ nigdzie się nie ruszam dziś, to ciepło dochodzące od piekarnika umili mi dzień
icon_smile.gif
icon_smile.gif



I zrobiłam- bardo dobra wyszła. Do powtórzenia jeszcze nie raz.
Nie dodałam tylko pomidorów, bo miałam odłożone koktajlowe i zapomniałam
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: