Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 982363" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis wypatrzyłam w &quot;Smakach i aromatach&quot; i mimo pełnej wiosny, przy dzisiejszej pogodzie włączenie piekarnika było przyjemnością, a nie torturą. Dla siebie zrobiłam z mniejszej porcji, ale podaję przepis dla 4 osób.</p><p>P.S. Okazuje się, że dla 4 osób to za mała porcja, więc chętnym do zrobienia, od razu proponuję zwiększenie podanych składników przynajmniej o połowę.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>60 dkg ziemniaków (wybieramy nie rozsypujące się)</p><p>2 pomidory</p><p>1 średnia cebula</p><p>3 - 4 łyżki masła</p><p>10 dkg bekonu</p><p>20 dkg mozarelli</p><p>natka pietruszki </p><p>1 łyżeczka majeranku</p><p>sól, pieprz</p><p>tarta bułka </p><p></p><p>Obrane ziemniaki gotujemy przez 15 - 20 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzamy i kroimy w plasterki. W plasterki kroimy też cebulę i pomidory, a mozzarellę dzielimy na cienkie kwadraty. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Układamy w nim połowę ziemniaków, które posypujemy pieprzem i majerankiem. Teraz układamy pomidory, cebulę i mozzarellę. Posypujemy solą i pieprzem. Kładziemy pozostałe ziemniaki, na których rozsypujemy pokrojony w kostkę bekon i pozostałą mozzarellę. Rozkładamy na tym grudki masła, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i wstawiamy do nagrzanego do 190 st. piekarnika. Gdy ser się roztopi, a ziemniaki przyrumienią, zapiekankę podajemy do stołu. Jadłam z zieloną sałatą. Doskonale smakuje też ze zsiadłym mlekiem lub kefirem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 982363, member: 10341"] Przepis wypatrzyłam w "Smakach i aromatach" i mimo pełnej wiosny, przy dzisiejszej pogodzie włączenie piekarnika było przyjemnością, a nie torturą. Dla siebie zrobiłam z mniejszej porcji, ale podaję przepis dla 4 osób. P.S. Okazuje się, że dla 4 osób to za mała porcja, więc chętnym do zrobienia, od razu proponuję zwiększenie podanych składników przynajmniej o połowę. [B]Składniki [/B]60 dkg ziemniaków (wybieramy nie rozsypujące się) 2 pomidory 1 średnia cebula 3 - 4 łyżki masła 10 dkg bekonu 20 dkg mozarelli natka pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz tarta bułka Obrane ziemniaki gotujemy przez 15 - 20 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzamy i kroimy w plasterki. W plasterki kroimy też cebulę i pomidory, a mozzarellę dzielimy na cienkie kwadraty. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Układamy w nim połowę ziemniaków, które posypujemy pieprzem i majerankiem. Teraz układamy pomidory, cebulę i mozzarellę. Posypujemy solą i pieprzem. Kładziemy pozostałe ziemniaki, na których rozsypujemy pokrojony w kostkę bekon i pozostałą mozzarellę. Rozkładamy na tym grudki masła, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i wstawiamy do nagrzanego do 190 st. piekarnika. Gdy ser się roztopi, a ziemniaki przyrumienią, zapiekankę podajemy do stołu. Jadłam z zieloną sałatą. Doskonale smakuje też ze zsiadłym mlekiem lub kefirem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków
Top
Bottom