Zapiekanka ze szpinakiem
Składniki:
1 opakowanie makaronu np. kokardki
1 opakowanie mrozonego szpinaku
25 dag bialego sera
30 dag zoltego sera (ja mialam goude)
3 zabki czosnku
galka muszkatolowa
pieprz
1 jajko
1 kubeczek smietany gestej 22 procent (200 ml)
Makaron ugotowac w osolonej wodzie, dodajac 1 lyzke oliwy.
Szpinak rozmrozic. Na patelni przesmazyc 3 wycisniete zabki czosnku, dodac szpinak, wymieszac, podsmazac z 10 minut. Zmniejszyc ogien, dodac bialy ser rozciapany wczesniej widelcem, przesmazyc ok. 5 minut. Dosmaczyc pieprzem i galka (starlam prawie cala). Jak za slabe to moza tez dodac czosnku. Ja nie sole, bo dla mnie szpinak tego nie wymaga, tylko pieprze i duzo galki i czosnku, ale to kazdy do smaku musi sobie doprawic.
Jak juz doprawione to wylaczamy gaz, i wrzucamy 15 dag zoltego sera startego na tarce jarzynowej o duzych oczkach. Miachac lyzka az sie ser polaczy z reszta masy.
Do naczynia zaroodpornego wysmarowanego delikatnie oliwa wkladac:
1/2 makaronu
cala mase szpinakowa
1/2 reszty zoltego sera startego na duzych oczkach
1/2 makaronu
1/2 zoltego sera.
jajko rozbeltac ze smietana, popieprzyc do smaku, zalac tym zapiekanke.
piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 220 st. - ja pieklam na grzalkach gora dol.
cos pysznego musze stwierdzic.
inspiracja byl przepis od kolezanki do ktorego mi nie pasowalo nadzienie - szpinak byl tam polaczony z serkiem homo... brrrr... wiec zrobilam po swojemu i bylo palce lizac
pzdr
yenn
Składniki:
1 opakowanie makaronu np. kokardki
1 opakowanie mrozonego szpinaku
25 dag bialego sera
30 dag zoltego sera (ja mialam goude)
3 zabki czosnku
galka muszkatolowa
pieprz
1 jajko
1 kubeczek smietany gestej 22 procent (200 ml)
Makaron ugotowac w osolonej wodzie, dodajac 1 lyzke oliwy.
Szpinak rozmrozic. Na patelni przesmazyc 3 wycisniete zabki czosnku, dodac szpinak, wymieszac, podsmazac z 10 minut. Zmniejszyc ogien, dodac bialy ser rozciapany wczesniej widelcem, przesmazyc ok. 5 minut. Dosmaczyc pieprzem i galka (starlam prawie cala). Jak za slabe to moza tez dodac czosnku. Ja nie sole, bo dla mnie szpinak tego nie wymaga, tylko pieprze i duzo galki i czosnku, ale to kazdy do smaku musi sobie doprawic.
Jak juz doprawione to wylaczamy gaz, i wrzucamy 15 dag zoltego sera startego na tarce jarzynowej o duzych oczkach. Miachac lyzka az sie ser polaczy z reszta masy.
Do naczynia zaroodpornego wysmarowanego delikatnie oliwa wkladac:
1/2 makaronu
cala mase szpinakowa
1/2 reszty zoltego sera startego na duzych oczkach
1/2 makaronu
1/2 zoltego sera.
jajko rozbeltac ze smietana, popieprzyc do smaku, zalac tym zapiekanke.
piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 220 st. - ja pieklam na grzalkach gora dol.
cos pysznego musze stwierdzic.
inspiracja byl przepis od kolezanki do ktorego mi nie pasowalo nadzienie - szpinak byl tam polaczony z serkiem homo... brrrr... wiec zrobilam po swojemu i bylo palce lizac
pzdr
yenn