- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
1 kg podgotowanych ziemniaków w mundurkach
500 g szpinaku
250 g gorgonzoli
600 ml śmietany
3 ząbki czosnku
łyżeczka soli i pieprzu
gałka muszkatołowa
60 g startego parmezanu
masło do wysmarowania foremki
1.Obrane ziemniaki z łupinek kroimy w plasterki.
2.W misce wymieszaj śmietanę z podrobioną gorgonzolą.Dodaj zgnieciony czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
3.Szpinak jeśli świeży to umyj i odwiruj z wody, a jeżeli mrożony to pozbędzmy się jak największej ilości wody.
4.Smarujemy masłem naczynie do zapiekania, a następnie układamy warstwami : ziemniaki, szpinak, sos ,ziemniaki, szpinak sos. Na wierzchu posypujemy parmezanem oraz kawałeczkami masła.
5.Pieczemy w temp 200 stopni przez 40 minut.
ps Przepis pochodzi z : http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_wideo_56...gorgonzola.html

1 kg podgotowanych ziemniaków w mundurkach
500 g szpinaku
250 g gorgonzoli
600 ml śmietany
3 ząbki czosnku
łyżeczka soli i pieprzu
gałka muszkatołowa
60 g startego parmezanu
masło do wysmarowania foremki
1.Obrane ziemniaki z łupinek kroimy w plasterki.
2.W misce wymieszaj śmietanę z podrobioną gorgonzolą.Dodaj zgnieciony czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
3.Szpinak jeśli świeży to umyj i odwiruj z wody, a jeżeli mrożony to pozbędzmy się jak największej ilości wody.
4.Smarujemy masłem naczynie do zapiekania, a następnie układamy warstwami : ziemniaki, szpinak, sos ,ziemniaki, szpinak sos. Na wierzchu posypujemy parmezanem oraz kawałeczkami masła.
5.Pieczemy w temp 200 stopni przez 40 minut.
ps Przepis pochodzi z : http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_wideo_56...gorgonzola.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: