Zapiekanka ziemniaczana

edziakalitowa

Member
Paź 14, 2007
12
0
0
Wszystkiego wedle uznania

ziemniaki
marchewka
cebula
tłusty boczek lub słonina
dowolna kiełbasa
sól , pieprz, olej

Wszystkie składniki kroimy w plasterki , cebulę w półplasterki .
Potrzebujemy gęsiarkę
Można też użyć naczynia żaroodpornego , ale w gęsiarce jest najlepiej
icon_smile.gif

Układamy składniki warstwami , każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem
Pierwsza warstwa boczek lub słonina
Druga warstwa ziemniaki
Trzecia warstwa mix marchewkowo - cebulowy
Kiełbaska i tak do wyczerpania składników .
Ostatnią warstwę stanowią ziemniaki .Na końcu polewamy olejem bądz kładziemy plasterki boczku lub słoniny.
Pieczemy w 200 - 220 stopni 1,5 - 2 godzin w zależności od wielkości garnka czy składników .
Najlepiej sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie i czy zapiekanka jest trochę zrumieniona .
Najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty .

Podaje link do mojego przepisu ma stronce http://www.gotowanie.wkl.pl/index.php
Zdjęcia i przepis są mojeo autorstwa , co potwierdza nick
wink.gif



http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis35382.html
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy