Zapiekanka ziemniaczana
Przepis autorski
Składniki: 80 gad ziemniaków, 15 dag mrożonej fasolki szparagowej, sól, pieprz, 1 mała cukinia, 2 strąki papryki, po 3 pomidory i ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, suszony rozmaryn, 25 dag mielonego mięsa wołowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 płaska łyżka mąki, pieprz Cayenne, 250 ml rosołu, 10 dag owczego sera.
Wykonanie: ziemniaki umyć, gotować ok. 10- 15 minut na średnim ogniu. Odcedzić, przestudzić po-lewając zimną wodą, następnie obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Fasolkę szparagową ugoto-wać w osolonej wodzie na pół miękko. Cukinię, paprykę i pomidory, umyć. Cukinie pokroić w cie-niutkie plasterki, paprykę i pomidory na kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Mocno rozgrzać oliwę w garnku, zeszklić na nim czosnek. Dodać cukinię i paprykę, smażyć kilka mi-nut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Warzywa przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu smażyć mięso mielone 7 minut na dużym ogniu. Ponownie włożyć podsmażone warzywa. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, oprószyć mąką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem Cayenne. Całość podlać rosołem, włożyć pomidory. Wszystkie składniki dusić 5 minut na małym ogniu. Dodać osączoną fasolkę szpa-ragową. W żaroodpornej natłuszczonej formie warstwami ułożyć plasterki ziemniaków i mięso z wa-rzywami. Posypać pokrojonym w drobną kostkę owczym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w temp. 200 st.C. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Moje zmiany: przygotowałem jak zwykle dla dwóch osób, takie jest moje gospodarstwo.
Użyłem 40 dag ziemniaków. Bez cukini. 1 strąk papryki. 2 pomidory. 30 dag mielonego mięsa woło-wo wieprzowego. Pół szklanki bulionu z kostki. Zamiast owczego sera użyłem goudę.
Ziemniaki soliłem dopiero po ugotowaniu i pokrojeniu w plasterki. Po 15 minutach zapiekania, potra-wa była jeszcze chłodna, wobec tego przedłużyłem czas zapiekania do 30 minut
Zapiekanka jest naprawdę bardzo smaczna. Mimo że użyłem ok. połowy składników, to i tak wyszło na to, że mamy obiad na dwa dni.
Zapiekankę podałem z surówką z kapusty pekińskiej. Stosuję przepis bardzo prosty i szybki.
Kapusta poszatkowana, dodałem 1 niewielką startą marchew, sok z około 1 cytryny i niewielką ilość cukru do smaku
Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego.
I ostatnia informacja: przepis na zapiekankę znalazłem w tygodniku ŻYCIE NA GORĄCO.
Przepis autorski
Składniki: 80 gad ziemniaków, 15 dag mrożonej fasolki szparagowej, sól, pieprz, 1 mała cukinia, 2 strąki papryki, po 3 pomidory i ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, suszony rozmaryn, 25 dag mielonego mięsa wołowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 płaska łyżka mąki, pieprz Cayenne, 250 ml rosołu, 10 dag owczego sera.
Wykonanie: ziemniaki umyć, gotować ok. 10- 15 minut na średnim ogniu. Odcedzić, przestudzić po-lewając zimną wodą, następnie obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Fasolkę szparagową ugoto-wać w osolonej wodzie na pół miękko. Cukinię, paprykę i pomidory, umyć. Cukinie pokroić w cie-niutkie plasterki, paprykę i pomidory na kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Mocno rozgrzać oliwę w garnku, zeszklić na nim czosnek. Dodać cukinię i paprykę, smażyć kilka mi-nut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Warzywa przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu smażyć mięso mielone 7 minut na dużym ogniu. Ponownie włożyć podsmażone warzywa. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, oprószyć mąką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem Cayenne. Całość podlać rosołem, włożyć pomidory. Wszystkie składniki dusić 5 minut na małym ogniu. Dodać osączoną fasolkę szpa-ragową. W żaroodpornej natłuszczonej formie warstwami ułożyć plasterki ziemniaków i mięso z wa-rzywami. Posypać pokrojonym w drobną kostkę owczym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w temp. 200 st.C. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Moje zmiany: przygotowałem jak zwykle dla dwóch osób, takie jest moje gospodarstwo.
Użyłem 40 dag ziemniaków. Bez cukini. 1 strąk papryki. 2 pomidory. 30 dag mielonego mięsa woło-wo wieprzowego. Pół szklanki bulionu z kostki. Zamiast owczego sera użyłem goudę.
Ziemniaki soliłem dopiero po ugotowaniu i pokrojeniu w plasterki. Po 15 minutach zapiekania, potra-wa była jeszcze chłodna, wobec tego przedłużyłem czas zapiekania do 30 minut
Zapiekanka jest naprawdę bardzo smaczna. Mimo że użyłem ok. połowy składników, to i tak wyszło na to, że mamy obiad na dwa dni.
Zapiekankę podałem z surówką z kapusty pekińskiej. Stosuję przepis bardzo prosty i szybki.
Kapusta poszatkowana, dodałem 1 niewielką startą marchew, sok z około 1 cytryny i niewielką ilość cukru do smaku
Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego.
I ostatnia informacja: przepis na zapiekankę znalazłem w tygodniku ŻYCIE NA GORĄCO.