Zarzucajka /kapusniaczek/

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Jak nie masz jakiegos wywaru z wedzonki, to wystarcza 2 male wedzone kielbaski, ktore zalewamy niewielka iloscia wody, dodajemy pokrojone w polplasteki marchewke i pietruszke, dwa ziemniaki obrane i pokrojone w kostke, kilka kulek ziela ang, listek laurowy, kminek, lyzeczka masla, kostka rosolkowa - gotujemy 10 minut. Osobno w 1 litrze wody gotuje do miekkosci oplukana i pokrojona drobniej kapuste kiszona /ok. 40 dkg/. W szybkowarze trwa to 15 minut.
Dodaje kapuste do wywaru, kielbaski kroje w plasterki i tez wrzucam do zupki, dasmaczam pieprzem, pieprzem ziolowym, odrobina slodkiej papryki i dodaje spore dwie lyzki przyrumienionej cebulki. Zupa ma byc niezbyt gesta, pikantna i kwaskowa.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Miałam właśnie wstawić swój przepis, ale znalazłam ten Buki, więc tu dopisuję mój-bardzo podobny:

U mnie koniecznie na kiełbasie( od kiełbasy jest taki charakterystyczny smak),
włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por.
z przypraw: ziele ang. i liść laurowy.
ew. kostka rosołowa

Jak już ugotuje się wywar z kiełbasy, warzyw i przypraw dodaję ziemniaki, jak już są miękkie wrzucam pokrojoną kapustę kiszoną-słuszną garść ( nie gotuję jej oddzielnie, jak Buka, tylko surową wrzucam ( nie płuczę nawet), jeszcze chwilę gotuję całość, aż kapusta zmięknie ( trwa to na prawdę krótko). Robię zasmażkę delikatną ( na smalcu), doprawiam do smaku pieprzem. Można posypać zieloną pietruszką.

Dziś robiłam na obiad, ale zagapiłam się i mi się trochę kartofle rozgotowały
icon_mrgreen.gif
więc tym razem nie dodawałam zasmażki:

zarzucajka_002.jpg

zarzucajka_007.jpg
 

Załączniki

  • zarzucajka_002.jpg
    zarzucajka_002.jpg
    84.3 KB · Wyświetleń: 33
  • zarzucajka_007.jpg
    zarzucajka_007.jpg
    81.4 KB · Wyświetleń: 33

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
BeataSz @ 25 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=811027Miałam właśnie wstawić swój przepis, ale znalazłam ten Buki, więc tu dopisuję mój-bardzo podobny:

U mnie koniecznie na kiełbasie( od kiełbasy jest taki charakterystyczny smak),
włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por.
z przypraw: ziele ang. i liść laurowy.
ew. kostka rosołowa

Jak już ugotuje się wywar z kiełbasy, warzyw i przypraw dodaję ziemniaki, jak już są miękkie wrzucam pokrojoną kapustę kiszoną-słuszną garść ( nie gotuję jej oddzielnie, jak Buka, tylko surową wrzucam ( nie płuczę nawet), jeszcze chwilę gotuję całość, aż kapusta zmięknie ( trwa to na prawdę krótko). Robię zasmażkę delikatną ( na smalcu), doprawiam do smaku pieprzem. Można posypać zieloną pietruszką.
Moja podobna, tyle że od pewnego czasu bez kiełbaski (waga!) i zasmażka na stopionej słoninie, do niej też (do tej słoniny) dodaję do smażenia pół cebuli, wtedy jest taka pachnąca i apetyczna z tymi skwreczkami. Ale pilnuję , żeby zasmażka była tylko lekko złota.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Wszystkie odmiany tej zupy są smakowite. Nawet, jak sie zrobi za kwaśna.
icon_mrgreen.gif

Samanto, wybacz, ale zrezygnowałabym właśnie z zasmażki, na rzecz kiełbaski, oczywiście.
icon_mrgreen.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja też lubię z zasmażkami, ale od kiełbasy właśnie jest ten główny smak ( albo od wędzonki, jak u Buki).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Przeważnie gotuje się zupy zgodne z porą roku, ale nie wtedy, kiedy ma się piękny kawałek wędzonego boczku. Wtedy taka zupa jest zawsze dobra, jak na przykład dziś. :mrgreen:
 
  • Like
Reakcje: Joanna