Zaskakujący biszkopt ze śmietaną i

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja myśle że to jest po prostu foremka do tarty taka jak ta http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2009/...smietana-i.html
icon_smile.gif

Musze upiec ten boszkopt...
lecker.gif

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
Mam takie trzy kwestie
1. Znów mam smak na ten pyszny przepis
icon_mrgreen.gif

2. Świeżych truskawek już dawno nie ma (to znaczy, tych prawdziwych)
3. Dzieci wracają mi w czwartek z wakacji i warto je przywitać buziakiem i talerzykiem

w związku z powyższym kombinuję, jak by się dało zrobić ten biszkopt?
jak myślicie, czy np. brzoskwinie z puszki i galaretka brzoskwiniowa zdałyby tu egzamin?...
a może coś bardziej ekstrawanckiego: czy dałoby się jakoś w to wplątać mus z duszonych jabłek i galaretkę cytrynową?...
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Malinami?

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Krystyno, jaka jest ta masa w smaku? Bardziej slodka czy kwasna? Nadaje sie jako masa do w-ztki? Mozna nia ozdobic tort i nie splynie?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
spłynie i to na pewno. Cały pic polega na tym że śmietana ścina się pod wpływem temperatury. Dlatego musi być wyłożona pomiędzy dwa gorące biszkopty.
Jeżeli damy samą śmietanę , to masa będzie miała śmietanowy, wcale nie słodki smak. Jak dodamy wcześniej cukier to będzie słodka. Ja nie daję cukru bo wystarczy mi słodycz biszkoptu.

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Dzieki za szybka odpowiedz. Robie tort w-zetkowy i chce ten patent wyprobowac.
Rozumiem, wiec do dekoracji zrobie osobno mase, ale do przelozenia moze byc, ja tez nie slodze nigdy bitej smietany do przelozenia biszkoptu, tylko sie zastanawiam czy ona od dodania kwasnej smietany (i tego, ze sie scina wlasnie) nie bedzie w smaku kwaskowata??
Ale mnie ciekawi smak tej masy...

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
dominique @ 26 Aug 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1171144Dzieki za szybka odpowiedz. Robie tort w-zetkowy i chce ten patent wyprobowac.
Rozumiem, wiec do dekoracji zrobie osobno mase, ale do przelozenia moze byc, ja tez nie slodze nigdy bitej smietany do przelozenia biszkoptu, tylko sie zastanawiam czy ona od dodania kwasnej smietany (i tego, ze sie scina wlasnie) nie bedzie w smaku kwaskowata??
Ale mnie ciekawi smak tej masy...
Ubija się śmietanę kremówkę, która jest słodką śmietanką. Do tego biszkoptu idzie śmietana tzw kwaśna i jeżeli nie dodasz cukru, dalej będzie kwaśna i to wcale nie z tej przyczyny, że się ścina ale z jej właściwości

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Acha, czyli smak kwaskowaty jednak gdzies tam ma... nie wiem jak to bedzie do wzetki pasowalo, ale moze dodam wiorek kokosowych i tak sprobujemy? Jest to w takim razie taki jogurtowy smak moze?
Te ciasto nie traci na smaku na drugi dzien (bo chce je zrobic dzisiaj na jutrzejsze urodziny synka) czy lepiej na swiezo jutro rano zrobic?
Acha, robie biszkopt ciemny, ile tego budyniu dac, tak jak kisielu 2-3 lyzki czy cala paczuszke?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy