- Cze 23, 2007
- 1,969
- 0
- 0
Mysle, ze moze sie przyda.
Bo zastanawialam sie nad zawartoscia tluszczu w serach sledzac serniki Joanny.
(wg. tego linku):
http://www.lebensmittellexikon.de/f0000160.php
Jezeli mowi sie o suchej masie w przypadku sera, to ma sie na mysli jego absolutna wage po odjeciu wagi wody.
Skladniki suchej masy sera odpowiadaja skladnikom suchej masy mleka.
Tluszcz w suchej masie podawany jest w procentach.
“ Zawartosc tluszczu w suchej masie” nie oznacza absolutnej zawartosci tluszczu w serze.
To oznaczenie ma raczej wskazac na wlasciwosci danego rodzaju sera.
Na podstawie oznaczenia” Zawartosc tluszczu w suchej masie” mozna jednak wywnioskowac jak wysoki jest poziom tluszczu w serze.
Jezeli na opakowaniu nie jest podana absolutna zawartosc tluszczu mozna sobie ja wyliczyc wedlug pewnej formuly:
Zawartosc tluszczu w suchej masie mnozy sie przez sucha mase i dzieli przez 100.
Wynik odpowiada absolutnej zawartosci tluszczu na 100 gramow sera.
Serki niedojrzewajace (mysle, ze Philadelphia, Exquisa) zawieraja ok. 20%, serki “miekkie” (takie jak plesniowe, przypiski moje)zawieraja 50% a sery twarde zawieraja ok. 60% suchej masy .
A wiec jezeli znajdzie sie na opakowaniu sera twardego wskazowke, ze zawiera on 45% tluszczu w suchej masie, oznacza to, ze 100 gramow tego sera wg. Formuly: 45x60= 2700, podzielone przez 100 = zawiera 27 gramow tluszczu.

(wg. tego linku):
http://www.lebensmittellexikon.de/f0000160.php
Jezeli mowi sie o suchej masie w przypadku sera, to ma sie na mysli jego absolutna wage po odjeciu wagi wody.
Skladniki suchej masy sera odpowiadaja skladnikom suchej masy mleka.
Tluszcz w suchej masie podawany jest w procentach.
“ Zawartosc tluszczu w suchej masie” nie oznacza absolutnej zawartosci tluszczu w serze.
To oznaczenie ma raczej wskazac na wlasciwosci danego rodzaju sera.
Na podstawie oznaczenia” Zawartosc tluszczu w suchej masie” mozna jednak wywnioskowac jak wysoki jest poziom tluszczu w serze.
Jezeli na opakowaniu nie jest podana absolutna zawartosc tluszczu mozna sobie ja wyliczyc wedlug pewnej formuly:
Zawartosc tluszczu w suchej masie mnozy sie przez sucha mase i dzieli przez 100.
Wynik odpowiada absolutnej zawartosci tluszczu na 100 gramow sera.
Serki niedojrzewajace (mysle, ze Philadelphia, Exquisa) zawieraja ok. 20%, serki “miekkie” (takie jak plesniowe, przypiski moje)zawieraja 50% a sery twarde zawieraja ok. 60% suchej masy .
A wiec jezeli znajdzie sie na opakowaniu sera twardego wskazowke, ze zawiera on 45% tluszczu w suchej masie, oznacza to, ze 100 gramow tego sera wg. Formuly: 45x60= 2700, podzielone przez 100 = zawiera 27 gramow tluszczu.