- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
- 1 -2 główki zielonej sałaty masłowej
- 2 duże marchwie
- pół selera
- pęczek rzodkiewek
- szczypior
- łyżka oliwy
- jogurt naturalny lub grecki (200 ml)
- jajko na twardo
- natka pietruszki
- świeże listki bazylii
- sól
- pieprz
Liście sałaty dokładnie umyć i osączyć.
Na tarce ze średnimi otworami zetrzeć marchew oraz seler, dodać drobno pokrojone listki ze środka sałaty, pokrojoną cebulę, sól, pieprz, olej i delikatnie wymieszać.
Na liściach sałaty rozłożyć wymieszane warzywa, zwinąć, spiąć wykałaczką i ułożyć na półmisku. Ruloniki zalać jogurtem, udekorować ugotowanym na twardo i posiekanym jajem, rzodkiewkami i natką pietruszki.
Można też wszystkie posiekane składniki zmieszać wraz z połową jogurtu i powstałą masę zawinąć w liście sałaty. Takie niby sushi w sałacie
