- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
* kg grubych żeberek
* 4 łyżki syropu klonowego (miodem można zastąpić lub melasą)
* olej
* coca-cola zwykłą (nie dietetyczna - musi zawierać cukier)
* po łyżeczce: - kolendry, kminku, gałki muszkatołowej, papryki słodkiej, kurkumy - ZMIELIĆ w młynku albo utrzeć dokładnie w moździerzu
* pieprz czarny mielony
* kilka liści laurowych
Żeberka polać olejem i syropem klonowym (miodem), dodać utarte lub zmielone przyprawy i wszystko wymasować dłońmi. Trzeba to robić w rękawiczkach, ponieważ kurkuma barwi trwale dłonie - można przełożyć do dużego woreczka, zawiązać i przez woreczek masować.
Przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego, dodać liście laurowe i zalać szklanką coca-coli.
Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut, potem temp. zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 90 minut - do miękkości. Co jakiś czas trzeba żeberka polewać wytwarzającym się sosem lub na zmianę z coca-colą.
* 4 łyżki syropu klonowego (miodem można zastąpić lub melasą)
* olej
* coca-cola zwykłą (nie dietetyczna - musi zawierać cukier)
* po łyżeczce: - kolendry, kminku, gałki muszkatołowej, papryki słodkiej, kurkumy - ZMIELIĆ w młynku albo utrzeć dokładnie w moździerzu
* pieprz czarny mielony
* kilka liści laurowych
Żeberka polać olejem i syropem klonowym (miodem), dodać utarte lub zmielone przyprawy i wszystko wymasować dłońmi. Trzeba to robić w rękawiczkach, ponieważ kurkuma barwi trwale dłonie - można przełożyć do dużego woreczka, zawiązać i przez woreczek masować.
Przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego, dodać liście laurowe i zalać szklanką coca-coli.
Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut, potem temp. zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 90 minut - do miękkości. Co jakiś czas trzeba żeberka polewać wytwarzającym się sosem lub na zmianę z coca-colą.