- Mar 24, 2014
- 114
- 0
- 0
Wspaniałe żeberka marynowane.
Żeberka można jeść palcami. Podawać z kapustą lub tylko z sałatką, np. z pomidorami.
Składniki:
50 dag chudych żeberek wieprzowych
sól i świeżo zmielony pieprz
1/2 główki kapusty białej
Marynata:
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 łyżka miodu
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka keczupu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka imbiru
Najlepiej dzień przed pieczeniem przygotować marynatę do żeberek.
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki z jednym żebrem.
Włożyć do głębokiego naczynia i dokładnie wymieszać.
Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub kilka godzin.
Od czasu do czasu żeberka odwrócić.
Kapustę poszatkować i dusić na małym ogniu dolewając odrobine wody. Doprawić listkiem, zielem , pieprzem można i zaprawić mąką.
Ja czasami gotuję najpierw kilka ziemniaków i dodaje poszatkowaną kapustę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić solą i pieprzem.
Rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, oblewając od czasu do czasu marynatą.
Można również podlać odrobina czerwonego wina.
Piec do czasu aż się lekko zrumienią, a mięso będzie miękkie i dobrze odchodzące od kostki.
Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika i wyłożyć na ogrzany półmisek dodając dodatki.
Smacznego...
Żeberka można jeść palcami. Podawać z kapustą lub tylko z sałatką, np. z pomidorami.
Składniki:
50 dag chudych żeberek wieprzowych
sól i świeżo zmielony pieprz
1/2 główki kapusty białej
Marynata:
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 łyżka miodu
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka keczupu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka imbiru
Najlepiej dzień przed pieczeniem przygotować marynatę do żeberek.
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki z jednym żebrem.
Włożyć do głębokiego naczynia i dokładnie wymieszać.
Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub kilka godzin.
Od czasu do czasu żeberka odwrócić.
Kapustę poszatkować i dusić na małym ogniu dolewając odrobine wody. Doprawić listkiem, zielem , pieprzem można i zaprawić mąką.
Ja czasami gotuję najpierw kilka ziemniaków i dodaje poszatkowaną kapustę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić solą i pieprzem.
Rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, oblewając od czasu do czasu marynatą.
Można również podlać odrobina czerwonego wina.
Piec do czasu aż się lekko zrumienią, a mięso będzie miękkie i dobrze odchodzące od kostki.
Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika i wyłożyć na ogrzany półmisek dodając dodatki.
Smacznego...
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: