Żeberka

Wlodek1955

Member
Mar 24, 2014
114
0
0
Wspaniałe żeberka marynowane.

Żeberka można jeść palcami. Podawać z kapustą lub tylko z sałatką, np. z pomidorami.

Składniki:
50 dag chudych żeberek wieprzowych
sól i świeżo zmielony pieprz
1/2 główki kapusty białej

Marynata:
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 łyżka miodu
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka keczupu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka imbiru

Najlepiej dzień przed pieczeniem przygotować marynatę do żeberek.
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki z jednym żebrem.
Włożyć do głębokiego naczynia i dokładnie wymieszać.
Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub kilka godzin.
Od czasu do czasu żeberka odwrócić.

Kapustę poszatkować i dusić na małym ogniu dolewając odrobine wody. Doprawić listkiem, zielem , pieprzem można i zaprawić mąką.
Ja czasami gotuję najpierw kilka ziemniaków i dodaje poszatkowaną kapustę.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić solą i pieprzem.
Rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, oblewając od czasu do czasu marynatą.
Można również podlać odrobina czerwonego wina.
Piec do czasu aż się lekko zrumienią, a mięso będzie miękkie i dobrze odchodzące od kostki.
Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika i wyłożyć na ogrzany półmisek dodając dodatki.
Smacznego...
 

Załączniki

  • _MG_5379.jpg
    _MG_5379.jpg
    156.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy