- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
- 5 jaj
- 300 g cukru
- 200 g wody
- 180 g oleju
- 1 cukier waniliowy
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g kakao bez cukru
Włączyc piekarnik na 180 st.C.
Natłuścić lub wyłożyć pergaminem blaszkę - u mnie duża, silikonowa tortownica, ale do tego ciasta powinna być większa.
Do TM włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności poza kakao. 25 sek . obr. 5.
wlać większą część ciasta do blaszki (lub mniejszą, jeśli wolicie bardziej czekoladowe ciasto)
Do pozostałego ciasta dodać kakao, 15 sek. poz. 5
wylać kakaowe ciasto na białe, zamieszać patyczkiem szaszłykowym malując esy-floresy.
Piec 45-60 minut w zależności od piekarnika.
Posypać cukrem pudrem.

Ciasto jest puszyste i wilgotne, bardzo smaczne.
Przepis znaleziony na stronach przepisownia.pl, zamieszczony przez użytkownika veronicab71, nieco przeze mnie zmodyfikowany.
w formie silikonowej doskonale mi się piecze, bardzo je lubię.

Ostatnią edycję dokonał moderator: