Zebra z czekoladą

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Przepis znalazłam TUTAJ. Pozmieniałam trochę proporcje.
Ciasto jest wilgotne a gorzka czekolada dobrze wyczuwalna w smaku

zeb6.JPG

Składniki:

* 3 jajka (duże)
* 1/3 szklanki cukru
* 2/3 szklanki mleka skondensowanego (słodzonego)
* 2/3 szklanki śmietanki (dałam 36%)
* 2 szklanki mąki
* 125 g masła (dałam masło wymieszane z margaryną Kasią)
* 1-1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 100g czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Jajka, cukier, mleko skondensowane i śmietankę dobrze wymieszać razem. Masło rozpuścić, lekko przestudzić i dodać do masy jajecznej - wszystko wymieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać razem.
Przygotować foremkę - keksówkę (moja ma wymiary 29 x 10) - posmarować masłem i posypać kaszką manną lub bułką tartą. Na środek keksówki wlewamy ciasto, na zmianę - raz 2 łyżki jasnego, raz 2 łyżki czekoladowego. Moje ciasto było raczej dość gęste i każdą warstwę ciasta, bardzo delikatnie rozpłaszczałam łyżką wzdłuż keksówki. Po wlaniu całości , utworzoną mamy górkę i tak należy zostawić ciasto. Ono samo w piekarniku się uformuje.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50 - 60 minut.

zeb5.JPG

Załączniki

• zeb6.JPG
    zeb6.JPG
    71.3 KB · Wyświetleń: 1
  • zeb5.JPG
    zeb5.JPG
    72.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Bardzo dziękuję
icon_redface.gif
jest mi ogromnie miło
cvety.gif

ciasto jest bardzo smaczne i robi się go po prostu błyskawicznie. Obłędnie pachnie tą czekoladą
mniam.gif

A jak sernik?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,956
2,885
113
Jakie apetyczne
lecker.gif
, wszystkie produkty mam, piec lubię, jeść też, ale odchudzać się nieeeee, i co ja mam robić ???????
Kusisz Krysiu, kusisz
icon_lol.gif
.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Maria z Łeby @ 3 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=907026Jakie apetyczne
lecker.gif
, wszystkie produkty mam, piec lubię, jeść też, ale odchudzać się nieeeee, i co ja mam robić ???????
Kusisz Krysiu, kusisz
icon_lol.gif
.
Mario, tak jak bym siebie słyszała
rofl.gif
, więc po prostu piekę. A robi się to ciasto bardzo szybciutko. Nie potrzeba się wcale do niego przykładać (kuszę)

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,956
2,885
113
Krystyna9 @ 3 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=907036A robi się to ciasto bardzo szybciutko. Nie potrzeba się wcale do niego przykładać (kuszę)
To też jest zaletą, ale ja po każdym wejściu na wagę podejmuję decyzję, że muszę ją (wagę) zmienić, za bardzo w prawą stronę leci
dump.gif
, bo to przecież nie moja wina, nie, nie !!! - że jest mnie coraz więcej. Kurcze, co ja mam począć
gruebel_2.gif
.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
index.php?act=findpost&pid=907131To też jest zaletą, ale ja po każdym wejściu na wagę podejmuję decyzję, że muszę ją (wagę) zmienić, za bardzo w prawą stronę leci
dump.gif
, bo to przecież nie moja wina, nie, nie !!! - że jest mnie coraz więcej. Kurcze, co ja mam począć
gruebel_2.gif
.
Zrób to co ja. Wagę wyrzuciłam
rofl.gif
Za bardzo mnie stresowała

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
babka2.jpg

Przed chwilą wyjęłam z piekarnika i na gorąco poszła połowa
lecker.gif

Załączniki

• babka2.jpg
    babka2.jpg
    35 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
index.php?act=findpost&pid=907131To też jest zaletą, ale ja po każdym wejściu na wagę podejmuję decyzję, że muszę ją (wagę) zmienić, za bardzo w prawą stronę leci
dump.gif
gruebel_2.gif
.
Co za czasy nastały, te wagi to coraz gorsze robią, a zauważyłam też, że lustra jakieś wybrakowane są, powierzchnia jakaś nierówna, czy co?!
Dawniej to waga jak ważyła, to ważyła, 47 -49 kg, a te co są teraz, to szkoda gadać!!!
Lustra też całkiem inne były, nie da się ukryć!
rofl.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
I te ubrania jakieś takie niewygodne szyją, kurczą się wszystkie i cisną potem... no co za czasy!

rofl.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy