Jolan @ 24 Jul 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1007891Ja przepraszam, że po takim czasie, ale szukam przepisów"śledziowych" na poprawiny i czytając przypomniało mi się, jak moja matka mówiła do wnuka w wieku przedszkolnym: jedz śledziki, jedz, będziesz w życiu pił wódkę, to ci się przyda![]()
PS. zamiast śliwek dałam suszone pomidory + olej, w którym były zalane. Niebo w gębiewyciągam, bo dziś idę po śliwki i żeby Wam przypomnieć![]()
ankafaka @ 15 Dec 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1599192O rany! Jakie te śledzie są pyszne!!! Zrobiłam małą porcję na próbę i już jej nie ma. Na pewno na święta zrobię więcej. Napiszcie tylko jak długo można je przechowywać - 2 dni na przegryzienie, a później?Witaj. Cieszę się, że Ci smakują. Proponuję zrobić śledzie oddzielnie, bez cebulki, w jednym słoiku, natomiast cebulkę posiekać 3 dni przed podaniem, można sparzyć i zaraz przelać zimną bieżącą wodą (będzie łagodniejsza, ale trwalsza). Natomiast kto nie lubi zbyt łagodnej cebuli - nie parzyć. Posiekana cebulkę, sparzoną lub nie, trzy7mać w oliwie w oddzielnym słoiku i porcjami, 2 dni przed podaniem, łączyć jedno z drugim. W lodówce wytrzymują 2, a niekiedy 3 tygodnie. Jeszcze chodzącym przykładem tej metody jestem ja. Pozdrowienia.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.