Przepis pochodzi z książki "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" autorstwa Ewy Aszkiewicz i Romany Chojnackiej.
Składniki:
4 szklanki rosołu (najlepiej wołowego)
1/2 szklanki liści szczawiu
1/2 szklanki liści szpinaku
1/2 szklanki natki pietruszki i koperku
kilka młodych listków selera i lubczyku
2 łyżki mleka
kopiasta łyżeczka mąki
szklanka śmietany (kwaśnej lub słodkiej, wedle upodobań)
4 jajka ugotowane w koszulkach
ja doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku
Liście szczawiu, szpinaku, selera i lubczyku bardzo drobno posiekać, wrzucić na wrzący rosół, dodać posiekaną natkę z koperkiem, zagotować.
Mąkę rozprowadzić w zimnym mleku, zagęścić zupę. Gotować na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Zdjąć z ognia, połączyć ze spienioną śmietaną (ja nic nie pieniłam
).
Na talerz kłaść ugotowane jajko, zalać ciepłą zupą.
W kuchni staropolskiej podawano do zupy - oddzielnie - młode ziemniaki obficie polane tłuszczem. Ja wrzuciłam do talerza razem z jajkiem.

Składniki:
4 szklanki rosołu (najlepiej wołowego)
1/2 szklanki liści szczawiu
1/2 szklanki liści szpinaku
1/2 szklanki natki pietruszki i koperku
kilka młodych listków selera i lubczyku
2 łyżki mleka
kopiasta łyżeczka mąki
szklanka śmietany (kwaśnej lub słodkiej, wedle upodobań)
4 jajka ugotowane w koszulkach
ja doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku
Liście szczawiu, szpinaku, selera i lubczyku bardzo drobno posiekać, wrzucić na wrzący rosół, dodać posiekaną natkę z koperkiem, zagotować.
Mąkę rozprowadzić w zimnym mleku, zagęścić zupę. Gotować na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Zdjąć z ognia, połączyć ze spienioną śmietaną (ja nic nie pieniłam

Na talerz kłaść ugotowane jajko, zalać ciepłą zupą.
W kuchni staropolskiej podawano do zupy - oddzielnie - młode ziemniaki obficie polane tłuszczem. Ja wrzuciłam do talerza razem z jajkiem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: