Zielona zupa wiosenna

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przepis pochodzi z książki "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" autorstwa Ewy Aszkiewicz i Romany Chojnackiej.

Składniki:
4 szklanki rosołu (najlepiej wołowego)
1/2 szklanki liści szczawiu
1/2 szklanki liści szpinaku
1/2 szklanki natki pietruszki i koperku
kilka młodych listków selera i lubczyku
2 łyżki mleka
kopiasta łyżeczka mąki
szklanka śmietany (kwaśnej lub słodkiej, wedle upodobań)
4 jajka ugotowane w koszulkach
ja doprawiłam jeszcze solą i pieprzem do smaku

Liście szczawiu, szpinaku, selera i lubczyku bardzo drobno posiekać, wrzucić na wrzący rosół, dodać posiekaną natkę z koperkiem, zagotować.
Mąkę rozprowadzić w zimnym mleku, zagęścić zupę. Gotować na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Zdjąć z ognia, połączyć ze spienioną śmietaną (ja nic nie pieniłam
icon_mrgreen.gif
).
Na talerz kłaść ugotowane jajko, zalać ciepłą zupą.
W kuchni staropolskiej podawano do zupy - oddzielnie - młode ziemniaki obficie polane tłuszczem. Ja wrzuciłam do talerza razem z jajkiem.

ZIELONA_ZUPA_WIOSENNA.jpg
 

Załączniki

  • ZIELONA_ZUPA_WIOSENNA.jpg
    ZIELONA_ZUPA_WIOSENNA.jpg
    141.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Dziś wersja szczawiowo - szpinakowa, bez lubczyku (ale dodałam go do rosołu) i bez ziemniaków, z ugotowanym na twardo jajkiem i mięsem z pałek kurczaka, doprawiona do smaku cytryną i świeżo mielonym pieprzem. Pyszna.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy