zielone szejki

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
słyszeliście o zielonych szejkach?
Dopadło mnie przesilenie wiosenne, dość szybko w tym roku, więc zaczęłam poszukiwać sposobu na doenergetyzowanie się, wzmocnienie i jednocześnie odtrucie po zimowym cięższym jedzeniu. A zielone szejki w porównaniu do soków, są kompletnym pożywieniem gdyż nadal zawierają błonnik.
Zielone szejki należą moim zdaniem do smacznych posiłków dla ludzi w każdym wieku. Proporcja owoców i warzyw 60/40 sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy a zarazem zielony warzywny smak wyrównuje słodkość poprawiając ogólne wrażenia. Zielone szejki są po prostu ciekawym daniem dla większości dorosłych i dzieci.
Ponieważ jest wiele możliwości, każdy znajdzie odpowiednie dla siebie smaki.
Aby przyrządzić szejki wystarczy mieć blender.

Wypijając 2 – 3 filiżanki zielonego szejka dziennie dostarczasz wystarczającą ilość składników odżywczych, aby odżywić ciało w ciągu całego dnia. Mikro i makroelementy są w ten sposób łatwoprzyswajalne.

Cząsteczka chlorofilu różni się od cząsteczki ludzkiej krwi tylko jednym atomem. Zgodnie z naukami Dr Anny Wigmore, spożywanie chlorofilu jest jak robienie transfuzji zdrowej krwi...

Zamierzam tu dodawać przepisy na sprawdzone przeze mnie szejki, będę je popierać zdjęciami i moimi wrażeniami. Bardzo podoba mi się idea szejków, zwłaszcza, że dodawać będę w sezonie niezimowym rośliny uznawane powszechnie za chwasty
icon_smile.gif

Najpopularniejsze zielone dodatki do szejków to pietruszka, szpinak, seler, kapusta włoska i sałata.
Najczęstsze owoce do zielonych szejków to: gruszki, brzoskwinie, nektarynki, banany, mango i jabłka, truskawki, maliny, dojrzałe banany.

Mango i pietruszka:
2 duże mango + 1pęczek pietruszki + woda

Brzoskwinia i szpinak
2 brzoskwinie, spora garść szpinaku, woda

Mango + dzikie zieleniny:
2 mango + garść lebiodki, pokrzywy + woda

Truskawki, banany i sałata
1filiżanka truskawek + 2banany + połowa główki sałaty + woda

Jabłko, kapusta i cytryna
4 jabłka + połowa cytryny + 4-5 liści kapusty włoskiej, woda

Kiwi, banan i seler:
4 bardzo dojrzałe kiwi + 1 dojrzały banan + 3 łodygi selera + woda

Gruszka, kapusta i mięta:
4 gruszki + 4 liście kapusty włoskiej +połowa pęczku mięty, woda

autorką tych propozycji jest V
iktoria Boutenko

Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
w Polsce propagatorką diety warzywno-owocowej jest dr med. Ewa Dąbrowska z Gdańska, dietę oczyszczającą warzywno-owocową można przeprowadzić na podst. książki pt. "Ciało i ducha ratować żywieniem" - można się wyleczyć z wielu chorób.
mam tę książkę w postaci pdf, zainteresowani niech piszą na priv.

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Jestem kwiatkiem - ilość sałaty, którą zjadam w towarzystwie owoców jagodowych i granatu chyba zapewnia mi nieustający dopływ "świeżej krwi"
icon_wink.gif
Niedługo zacznę przeprowadzać fotosyntezę.

Ale jak będę miała szpinak i brzoskwinie, chętnie wypróbuję.
Szpinak z truskawkami jest dobry, więc czemu nie...

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
muszę Wam powiedzieć, że pyszne są te szejki
icon_smile.gif

mój, jak dotąd, ulubiony to:

• 2 banany
  • pół główki sałaty
  • pół pęczku natki pietruszki
  • szklanka truskawek (mrożonych)
  • woda
Polecam, dzieciaki piją z nami i proszą o więcej
icon_smile.gif

Dzisiaj zaś w Lidlu kupiłam mango, nawet dojrzałe i pachnące i zamierzam z nim zrobić szejka i sałatą roszponką.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
moje dzisiejsze śniadanie i obiad do pracy to 1,5l gęstego zielonego szejka, który rano zrobiłam z:
  • połowy główki sałaty masłowej
  • 2 bananów
  • 1 jabłka
  • wody
Jest optymistycznie jasnozielony i pyszny. Czy ktoś już próbował?

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Szczerze mówiąc, bardzo ciekawie wyglądają te szejki, jednak nie wyobrażam sobie połączenia smaku np. jabłek, truskawek i pietruszki
zahnlos.gif

Dziewczyny, czy możecie napisać, czy bardzo czuć tę nutę warzywną w szejkach?

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Powiem Ci, że ja nie czuję, bo gdy zachowasz mniej więcej proporcje 40% zielonych roślin i 60% owoców, to smakujesz głównie owoce
icon_smile.gif

Raz tylko przesadziłam z ilością kiełków rzeżuchy, które zmiksowałam z truskawkami i jabłkiem - bardzo to było pikantne i rzeżuchowate, nie smakowało mi.
Dzisiaj mam powtórkę z wczoraj, bardzo mi zasmakowała kombinacja sałata+banan+jabłko+woda. Tyle, że dziś dodałam jeszcze pół pęczna natki pietruszki.
Pychotka.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
przyniosłam sobie dzisiaj do pracy blender - ostatnio zapominałam brać słoiki do domu i mi się tu zebrało 5
icon_smile.gif
A dzisiaj rano szalę przeważyło to, że nie miałam z czego zrobić sobie szejka bo przez weekend zjedliśmy całą sałatę i wszystkie kiełki, więc...
mam drugi blender w pracy a targowisko warzywne mijam w drodze do
icon_smile.gif

Tymczasem w pobliskim lidlu nabyłam sałatę, mango i banana i właśnie sobie popijam szejka
icon_smile.gif
Pyszny!

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
wiecie ile cennych dla zdrowia i urody substancji jest w pokrzywie.
A ona teraz tak pięknie rośnie, listeczki ma delikatne i słodkie - dlatego od paru dni robię szejki z solidnej porcji pokrzywy, paru liści sałaty, dwóch jabłek i banana.
Pyszne!
oczywiście pokrzywę ścinam sekatorem uzbrojona w rękawiczki
icon_smile.gif

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
Właśnie połączyłam jedno duże jabłko, dwie brzoskwinie i cztery liście kapusty pekińskiej i dostałam... kiwi :D
Normalnie zapach, wygląd i smak kiwi :D

Chyba zaczęła się moja przygoda z blendowaniem :D

Zuzannka

Member
Cze 17, 2008
7
0
0
Ostatnio ukręcilismy szejki na zdrowe śniadanko, wygladaja niezbyt zachęcająco, ale smakuja o wiele lepiej. Warto spróbowac! jak tylko naprawie blender pokombinuje z roznymi wariantami smakowymi
cheers.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy