Zielone tajskie curry z kurczaka

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zielone tajskie curry z kurcxaka to łatwa i szybka potrawa, która zachwyca bogatym smakiem. Pikantne przyprawy bardzo dobrze łączą się z łagodnym smakiem mleka kokosowego. Przepis na podstawie książki "Łatwa kuchnia tajska". Autor: Ken Hom.

green_thai_curry.JPG

1 podwójna pierś kurczaka, lub mięso z 4-6 udek, tzw. pałek, bez skóry
3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
1 mała zielona papryka
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości wiśni
2-4 łyżeczki zielonej pasty curry
1 łyżka sosu rybnego (ew. w zastepstwie, sos sojowy)
1/2 łyżeczki cukru
świeża bazylia
165 ml mleczka kokosowego ( = 1 mała puszka)
sól do smaku

olej do smażenia

Mięso pokroić w niedużą kostkę. Marynować przez 20 minut w 1 łyżce oleju z 1 łyżeczką zielonej pasty curry.

Mrożony gorszek gotować przez ok. 2 minuty, odcedzić.

Marchewke obrać, pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w pióra. Papryke pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.

W woku lub dużej patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Smażyć kurczaka, aż będzie złoty, zdjąć z patelni.

Następnie usmażyć warzywa. Kiedy cebula będzie szklista, dodać ponownie kurczaka, sos rybny (lub sojowy) oraz pastę curry - ilość do smaku, zależnie, jaką ostrość lubimy. Smażyć razem chwilę, mieszając.

Wlać mleko kokosowe i dusić całość kilka chwil, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać posiekaną bazylię, doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.

Podawać z ryżem lub ew. makaronem.

Załączniki

• green_thai_curry.JPG
    green_thai_curry.JPG
    99.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Zgadzam się - sos rybny a sos sojowy to totalnie inna bajka. Nie do zastąpienia jedno drugim.

Groszku w oryginalnym przepisie u Kena nie ma, to dodatek od Małej Mi
icon_smile.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,957
2,298
113
Nie ma też u Kena Homa marchewki i papryki, ale jak rozumiem z opisu, przepis Homa był jedynie inspiracją.
Zastanawiam się, czy przy tych zmianach, a dodatkowo przy braku trawy cytrynowej, liści kaffiru (ewentualnie skórki z limonki) i świeżej kolendry to danie nadal można nazwać tajskim.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
"Zastąpi" to okreslenie umowne dla osób, które mają zastrzeżenia co do sosu rybnego jako takiego, wiele osób za nim nie przepada. Stąd "ew". w nawiasie. Trudno zmuszać kogoś do czegoś, co mu ładnie nie pachnie. Mnmie tam pachnie to ładnie, ale czesto są pytania "a czym to moge zastapić?"...
Ken przewiduje tajskie małe okrągłe bakłażany. A że akurat do Tajladii po nie nie po drodze, dałam groszek, który w innych tajskich przepisach się pojawia
icon_smile.gif

Trawa cytrynowa oraz limonka kaffir wchodzi w skład zielonej pasty curry http://www.thai-food-online.co.uk/shopping...36#.UPVAqIKByvA , więc już nie widziałam potrzeby , by to dublować.
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Mała_Mi @ 15 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1390245"Zastąpi" to okreslenie umowne dla osób, które mają zastrzeżenia co do sosu rybnego jako takiego, wiele osób za nim nie przepada. Stąd "ew". w nawiasie. Trudno zmuszać kogoś do czegoś, co mu ładnie nie pachnie. Mnmie tam pachnie to ładnie, ale czesto są pytania "a czym to moge zastapić?"...
W takich przypadkach odpowiadam, że nie da się tego zastąpić, więc albo robisz zgodnie z oryginałem, albo jesz coś kompletnie innego. Akurat sos rybny jest właśnie takim składnikiem, którego IMO zastąpić niczym się nie da.
Mnie pachnie starymi gaciami
icon_mrgreen.gif
ale wcale mi to nie przeszkadza, bo tego zapachu w curry po prostu nie czuć.

Mała_Mi @ 15 Jan 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1390245Ken przewiduje tajskie małe okrągłe bakłażany. A że akurat do Tajladii po nie nie po drodze, dałam groszek, który w innych tajskich przepisach się pojawia
icon_smile.gif

Trawa cytrynowa oraz limonka kaffir wchodzi w skład zielonej pasty curry http://www.thai-food-online.co.uk/shopping...36#.UPVAqIKByvA , więc już nie widziałam potrzeby , by to dublować.
icon_smile.gif
Z braku małych bakłażanów tajskich pominęłabym je całkowicie, groszek to jednak coś innego
icon_wink.gif

Liście limonki dodaje się również, mimo że są składnikiem pasty, trawę już niekoniecznie ale liście są chyba zawsze. Można dostać mrożone w Kuchniach Świata, są też suszone ale nie warto tracić na nie pieniędzy.
Co do cukru, to stosuje się cukier palmowy, on ma inny smak niż nasz cukier buraczany, tez w KŚ można kupić.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
A widzisz, jaka szkoda. To zerknij na s.64
icon_smile.gif

Zatem, skoro smak zupełnie inny, takie zastępstwo nie ma zbytniego sensu, skoro kryterium ma być jedynie nazwa "bakłażan". A raczej, ma taki sam sens, jak zastępstwo czymkolwiek innym.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy