Ziemniaczana rolada

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ziemniaczana rolada

http://www.millionmenu.ru/rus/recipes/coll...on/drecip22274/

Ziemniaczana_rolada.jpg

ziemniaki – 1,3 kg
cebula -1 (100g)
olej roślinny-1 łyżka
biała kapusta-500g
ugotowane jajka- 3 szt
śmietana-50g
zmielony,czarny pieprz

Ugotować ziemniaki i gorące przetrzeć.

Farsz:
Na oleju poddusić drobno posiekaną cebulę,kapustę drobno poszatkować,podgrzać do miękkości(dusiłam razem z cebulą)
Jajka drobno posiekać.Wszystko razem wymieszać,dodać do smaku sól,pieprz i posiekany koperek.
Na folię lub mokrą serwetę (wyłożyłam na papier do pieczenia)wyłożyć ziemniaki,uformować prostokąt grubości 2 cm,na środku ułożyć farsz.
Za pomocą papieru zwinąć roladę,ułożyć na posmarowaną masłem blaszkę,posmarować śmietaną,zrobić jakiś wzór i wstawić do piekarnika.
Piekłam w 180 C.

Załączniki

• Ziemniaczana_rolada.jpg
    Ziemniaczana_rolada.jpg
    79.7 KB · Wyświetleń: 1

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Wygląda fajnie, jak smakuje? a z kiszoną kapusta dałoby radę czy to juz nie to? (bo akurat mam tylko kiszoną)

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Evva2 @ 10 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=943094Wygląda fajnie, jak smakuje? a z kiszoną kapusta dałoby radę czy to juz nie to? (bo akurat mam tylko kiszoną)
Ja nie Janka, ale wtrynię swoje trzy grosze (przepraszam Janka
icon_redface.gif
bussi.gif
) do kapusty. Ja nie jestem miłośniczką słodkiej kapusty ale za to bardzo lubię kiszoną i tak myślę, że kiszona mogła by być, ale musi być wcześniej przetworzona (ugotowana, uduszona, usmażona), inaczej to będzie twarda po upieczeniu rolady. Ziemniaki masz przecież ugotowane, to i rolada piecze się dość krótko zapewne (tak Janka? dobrze mówię?) i ta kiszona bez wcześniejszej obróbki termicznej, będzie tylko taka rozprażona. No i nie bardzo wiem jak kiszona może smakować, w połączeniu z jajkami? Ja bym zamieniła wtedy jaja na suszone grzyby.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ja robiłam nadzienie z kapusty kiszonej, uduszonej z cebulką, a póżniej wymieszanej z posiekanymi jajkami na twardo, doprawionej pieprzem. Doskonale się sprawdza. Przynajmniej mnie bardzo smakowało. Tylko kapusta nie może być zbyt mokra. Uduszona w odrobinie wody lub rosołu.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Robię podobną roladę dość często ale ciasto trochę inne, nie tylko same ziemniaki , dodaję trochę mąki pszennej i ziemniaczanej i jajko i sól. W sumie wychodzi coś jak ciasto na kluski śląskie. Nadziewam farszem z udziałem pieczarek albo kapuścianym albo "przegląd lodówki". Gotuję albo zawinięte w gazę w wodzie albo na parze, tak i tak dobre. I obowiązkowo jakiś sos do tego, zaleznie od tego jaki farsz.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,220
1,748
113
Krystyna9 @ 10 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=943098No i nie bardzo wiem jak kiszona może smakować, w połączeniu z jajkami? Ja bym zamieniła wtedy jaja na suszone grzyby.
Doskonale! W wypasionej wersji placka z kapusta ( nadzienie z kiszonej, ugotowanej, podsmazonej i tak dalej) klade polowki jajek ugotowanych na twardo pod wierzchnia warstwę ciasta. Eh, chyba pojde nastawic kapuste do gotowania.
qd

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Przespałam dyskusję
Robiłam według przepisu,ale na następny raz zrobię z kiszoną kapustą,według mnie będzie miała bardziej wyrazisty smak.
Na oryginalnym zdjęciu te"pyry" są bardziej ścisłe,albo była rolada krojona na zimno,albo to było ciasto kopytkowe.

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
Jutro zrobię, mam resztki pieczarek, śmietanę.
Dokupię kwaszoną kapustę, mniam mniam
icon_smile.gif

A w jaki sposób zrobić wzorek?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
Mniam, mniam
icon_smile.gif

Się udało, mimo że się trochę bałam, bo było troszkę mokre.

2.jpg

Zrobiłam z kapustą kiszoną, bo ją lubię
icon_smile.gif

1.jpg

Pierwszy próbowacz powiedział, że lepsze niż panczkraut jak jest takie zapiekane i nie zmiszungowane, tylko sobie można dobierać trochę tu tego, trochę tu
icon_smile.gif

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    42.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    115.1 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy