Ziemniaczana z curry

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam ją dzisiaj z miesięcznika "Moje gotowanie", zainteresowana tym niecodziennym połączeniem składników. Wyszła pyszna. Można ją podawać jako zwykłe danie obiadowe, a także podejmować nią gości Podaję proporcje dla 4 osób, chociaż dla siebie robiłam z mniejszej porcji.
Składniki
-
5 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 3 łyżki masła lub oleju (brałam masło)
- 2 - 3 łyżki curry
- 3 szklanki bulionu z kostki
- pół szklanki śmietany (brałam 18 %)
- łyżka soku z cytryny
- garść płatków migdałowych
- 5 gałązek natki
- pieprz i sól

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Tłuszcz rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i ziemniaki, zrumienić. Oprószyć curry, smażyć jeszcze 2 - 3 minuty. Zalać gorącym bulionem, przykryć, gotować 15 minut. Zupę zmiksować, kilka łyżek wymieszać ze śmietaną i połączyć z resztą zupy. Przyprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni - uważać, żeby nie spalić, mają być lekko rumiane. Natkę umyć i wg przepisu poodrywać listki. Ja wzięłam nieco mniej natki i posiekałam. Zupę rozlewamy do talerzy, posypujemy płatkami migdałowymi i natką. Smacznego.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ponieważ słowa "curry" nie trzeba mi powtarzać dwa razy, a przepisy od Seniorki zawsze są jakością samą w sobie, zrobiłam dziś tę zupę.
Jest wyborna.
Wyborne jest w niej wszystko: od zupy, poprzez prażone płatki migdałowe, aż do pietruszki na wierzchu. Wszystkie smaki są genialne i idealnie współgrają. To zupa, której nie powstydzi się najelegantsze przyjęcie. To zupa, która podnosi na duchu, gdy jesteśmy sami w domu. A przy tym robi się tak prosto i szybko, że wręcz nie wypada jej nie spróbować
icon_smile.gif
.
Ponieważ jest tu curry, dodałam od siebie nieduży ząbek czosnku, bo lubię to połączenie. Dodałam także szczyptę chilli.

Seniorko kochana
anbetung.gif
bussi.gif

zupa_ziemncurry.JPG

Załączniki

• zupa_ziemncurry.JPG
    zupa_ziemncurry.JPG
    112.5 KB · Wyświetleń: 0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Mała_Mi, lejesz miód na serce moje. Wiedziałam, że zupa jest dobra, ale Twoja opinia dodała mi skrzydeł. No i jak zwykle to smakowicie-artystyczne zdjęcie. Dzięki za wszystko i podwójne podziękowania
bussi.gif
bussi.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Dzisiaj robię - mąż ma obiecane
icon_smile.gif

Edit - zrobione, mężu smakowało
icon_smile.gif
I dobrze, bo taką zupę zawsze można zrobić
icon_smile.gif
Dodałam starej mrożonej cytryny - wybitnie podkreśla smak.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy